Spannende vakantietaak voor wiskunde in cluedovorm

Snel even tussendoor een bericht van mij omdat ik voor het einde van het schooljaar nog iets leuks wil delen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen tijdens die zalige zomervakantie niet alles vergeten wat ze dit jaar leerden, maakte ik een vakantietaak voor wiskunde. Zo’n saaie bundel waarbij het voor de ouders elke dag opnieuw een opgave is om hun kinderen aan het werk te zetten? Zeker niet! Hoe ik het dan wel heb aangepakt, laat ik jullie graag zien.

Vorige week vond ik het tijd voor een flinke brainstorm over de vakantietaak voor wiskunde. Ik kon me niet echt vinden in een bundel vol oefeningen die dan op 1 september volledig ingevuld afgegeven moet worden. Het leek me een uitdaging om iets te bedenken waardoor de kinderen met plezier aan de opdrachten zouden werken. Na wat kladblaadjes vol gekrabbeld te hebben, was mijn concept klaar…vakantietaak voor wiskunde in de vorm van cluedo.

Als thema heb ik gekozen voor FC De kampioenen, aangezien dit figuren zijn die bij de kinderen leven en die ze ook allemaal kennen. In het verhaal dat ik verzon, wordt Neroke, het hondje van Carmen, dood teruggevonden. Carmen is in alle staten en moet en zal de dader vinden. Ze wil dan ook meteen te weten komen waarmee haar lieve hondje vermoord werd en op welke plaats.

Het boekje bestaat uit de volgende onderdelen:

 • een voorblad dat de leerlingen nieuwsgierig moet maken
 • een brief van Carmen waarin ze om hulp vraagt
 • een tekst van mij waarin ik de kinderen uitleg wat ze nu precies moeten doen
 • een overzichtsblad met verdachten
 • een overzichtsblad met mogelijke wapens
 • een overzichtsblad met mogelijke plaatsen
 • 18 opdrachten

De kinderen vullen telkens een blad in waarop oefeningen staan die bij een bepaald onderdeel van wiskunde horen. Onderaan het blad krijgen ze een opdracht van Carmen. Als ze die opdracht goed doen, komen ze uit bij een getal. Dat getal kunnen ze terugvinden op één van de drie overzichtsbladen en mag geschrapt worden. Als ze alle 18 opdrachten gedaan hebben, zullen nog 1 dader, 1 wapen en 1 plaats overblijven, dan is de moord opgelost.

In mijn bundel heb ik erbij gezet dat de kinderen mij altijd mogen mailen met hun vermoedens. Zo kan ik meteen feedback geven en hoeven ze niet tot 1 september te wachten. Deze gegevens heb ik er voor jullie uit gehaald, zodat je de bundel niet hoeft aan te passen maar meteen kan gebruiken.

De bundel is ontworpen met als bedoeling om er een boekje van te maken. De pagina’s in het PDF-bestand zien er misschien nogal groot uit maar uiteindelijk zal alles op A5-formaat komen. Als je het gaat afdrukken, kies dan ook voor de juiste instellingen, uit respect voor het werk dat ik er in gestoken heb.

Als je de vakantietaak ook graag wil meegeven met de kinderen, klik dan op de volgende afbeelding.

P.s.: Voor je dit bericht vrolijk gaat downloaden, wil ik graag nog even iets kwijt. Dit idee is iets waar ik erg fier over ben. Ik beschouw het een beetje als een pronkstuk op mijn blog en twijfelde een beetje of ik het wel zou delen. Ja, ik ben grote voorstander van materiaal delen en elkaar inspireren maar toch geeft het me soms een dubbel gevoel. Want ik steek veel tijd in al het materiaal dat ik hier deel, en het voelt soms niet eerlijk dat anderen dat zomaar allemaal kunnen overnemen. Daarom één vraag aan jullie: wil je alsjeblieft ‘De juffrouw zegt’ vermelden als het over mijn materialen gaat? Ik wil niet stoefen maar ‘Ere wie ere toekomt’ lijkt me hierbij wel een correcte spreuk om in het achterhoofd te houden. Bedankt om hier rekening mee te houden en voor de rest…veel plezier met de bundel!

116 gedachtes over “Spannende vakantietaak voor wiskunde in cluedovorm

 1. Mariska zegt:

  Heel erg leuk dit en ik wil het gaan gebruiken voor de laatste weken met groep 7 8. Heb hem inmiddels zelf gemaakt om aan de antwoorden te komen maar hij klopt her en der niet.
  Dus raadt aan om hem even na te lopen.

  Like

 2. Eva zegt:

  Hallo

  Allereerst bedankt voor dit leuke bundeltje, mijn dochter maakt elk dag een blaadje. Kan je de oplossing doormailen van opdracht 11 want hier geraken we niet uit. Alvast bedankt

  Like

 3. ankevandamme@sint-jozefsinstituut.be zegt:

  Het idee alleen al vind ik geweldig. Daar heb je zeker veel werk in gestopt. Ik vernoemd je zeker en zal het aan mijn eigen praktijk buitengewoon onderwijs aanpassen. Heerlijke manier om herhalingen te maken. Super bedankt! dAnke (’t SCHEVE meisje)

  Like

 4. Eva zegt:

  Wat een leuk idee ! Mag ik het idee gebruiken om zelf ook een wiskunde-cluedo te maken? Zo kan ik de oefeningen aanpassen aan mijn leerlingen en misschien ook een ander verhaal verzinnen.

  Like

 5. Wendy Van Laere zegt:

  Heel mooi materiaal!!
  We gaan het dit jaar zeker gebruiken, maar is het mogelijk om de correctiesleutel te ontvangen.
  Alvast bedankt!!

  Like

 6. Suzanne zegt:

  Wat een super idee en wat leuk dat je dit met iedereen deelt, zo kan ik mijn kids van 10 en 13 het samen de aankomende vakantie op laten lossen, super leuk, bedankt !!!

  Like

 7. Cindy zegt:

  Beste

  Ik heb onlangs je cluedo op pinterest gevonden. WoW, Keileuk! Is het mogelijk om de antwoorden van de cluedo “wie vermoorde Nero?” door te sturen!

  Grts
  Cindy Pinxten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.