Spannende vakantietaak voor wiskunde in cluedovorm

Snel even tussendoor een bericht van mij omdat ik voor het einde van het schooljaar nog iets leuks wil delen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen tijdens die zalige zomervakantie niet alles vergeten wat ze dit jaar leerden, maakte ik een vakantietaak voor wiskunde. Zo’n saaie bundel waarbij het voor de ouders elke dag opnieuw een opgave is om hun kinderen aan het werk te zetten? Zeker niet! Hoe ik het dan wel heb aangepakt, laat ik jullie graag zien.

Vorige week vond ik het tijd voor een flinke brainstorm over de vakantietaak voor wiskunde. Ik kon me niet echt vinden in een bundel vol oefeningen die dan op 1 september volledig ingevuld afgegeven moet worden. Het leek me een uitdaging om iets te bedenken waardoor de kinderen met plezier aan de opdrachten zouden werken. Na wat kladblaadjes vol gekrabbeld te hebben, was mijn concept klaar…vakantietaak voor wiskunde in de vorm van cluedo.

Als thema heb ik gekozen voor FC De kampioenen, aangezien dit figuren zijn die bij de kinderen leven en die ze ook allemaal kennen. In het verhaal dat ik verzon, wordt Neroke, het hondje van Carmen, dood teruggevonden. Carmen is in alle staten en moet en zal de dader vinden. Ze wil dan ook meteen te weten komen waarmee haar lieve hondje vermoord werd en op welke plaats.

Het boekje bestaat uit de volgende onderdelen:

 • een voorblad dat de leerlingen nieuwsgierig moet maken
 • een brief van Carmen waarin ze om hulp vraagt
 • een tekst van mij waarin ik de kinderen uitleg wat ze nu precies moeten doen
 • een overzichtsblad met verdachten
 • een overzichtsblad met mogelijke wapens
 • een overzichtsblad met mogelijke plaatsen
 • 18 opdrachten

De kinderen vullen telkens een blad in waarop oefeningen staan die bij een bepaald onderdeel van wiskunde horen. Onderaan het blad krijgen ze een opdracht van Carmen. Als ze die opdracht goed doen, komen ze uit bij een getal. Dat getal kunnen ze terugvinden op één van de drie overzichtsbladen en mag geschrapt worden. Als ze alle 18 opdrachten gedaan hebben, zullen nog 1 dader, 1 wapen en 1 plaats overblijven, dan is de moord opgelost.

In mijn bundel heb ik erbij gezet dat de kinderen mij altijd mogen mailen met hun vermoedens. Zo kan ik meteen feedback geven en hoeven ze niet tot 1 september te wachten. Deze gegevens heb ik er voor jullie uit gehaald, zodat je de bundel niet hoeft aan te passen maar meteen kan gebruiken.

De bundel is ontworpen met als bedoeling om er een boekje van te maken. De pagina’s in het PDF-bestand zien er misschien nogal groot uit maar uiteindelijk zal alles op A5-formaat komen. Als je het gaat afdrukken, kies dan ook voor de juiste instellingen, uit respect voor het werk dat ik er in gestoken heb.

Als je de vakantietaak ook graag wil meegeven met de kinderen, klik dan op de volgende afbeelding.

P.s.: Voor je dit bericht vrolijk gaat downloaden, wil ik graag nog even iets kwijt. Dit idee is iets waar ik erg fier over ben. Ik beschouw het een beetje als een pronkstuk op mijn blog en twijfelde een beetje of ik het wel zou delen. Ja, ik ben grote voorstander van materiaal delen en elkaar inspireren maar toch geeft het me soms een dubbel gevoel. Want ik steek veel tijd in al het materiaal dat ik hier deel, en het voelt soms niet eerlijk dat anderen dat zomaar allemaal kunnen overnemen. Daarom één vraag aan jullie: wil je alsjeblieft ‘De juffrouw zegt’ vermelden als het over mijn materialen gaat? Ik wil niet stoefen maar ‘Ere wie ere toekomt’ lijkt me hierbij wel een correcte spreuk om in het achterhoofd te houden. Bedankt om hier rekening mee te houden en voor de rest…veel plezier met de bundel!

115 gedachtes over “Spannende vakantietaak voor wiskunde in cluedovorm

 1. Karen zegt:

  Amai, wat ben jij een gedreven juf. En groot gelijk. Delen is zeker oké, zomaar kopiëren niet! Heb hier heel het jaar knap werk zien verschijnen, geniet vanaf volgende week van je welverdiende vakantie!

  Like

  • Elise zegt:

   Tof dat je de moeite neemt om een reactie achter te laten. Het doet me plezier om te horen dat de volgens van ‘De juffrouw zegt’ blij zijn met wat ik deel. En als ik jullie tevreden reacties hoor dan word ik alleen nog gemotiveerder, dus ik blijf zeker voort doen. Jij ook een prettige vakantie gewenst!

   Like

 2. Greet zegt:

  Wauw heel knap hoor!
  Misschien is het een idee om onderaan de pagina’s jouw blog te vermelden in de voettekst? Zo weten wordt je blog automatisch vermeld? 😉

  Like

  • Elise zegt:

   Daar had ik ook al aan gedacht maar ik hoef niet persé op al het materiaal te staan. Ik vind het niet nodig dat het overal opstaat. Ik wil wel dat er op de juiste manier mee omgegaan wordt. Achja, hopen dat iedereen voldoende gezond verstand heeft zeker 🙂

   Like

 3. Elvie zegt:

  Wat een knap werk!!! De kinderen van de klas waren meteen erg enthousiast.
  Ik ben ook al even een juf van het derde leerjaar. Als je ooit iets nodig hebt, mag je me gerust contacteren. Een fijne vakantie!!!

  Like

 4. Sarah zegt:

  Mijn dochter vond het fantastisch. Ze ging er helemaal in op. De bedoeling was dat ze elke dag enkele blaadjes maakte tijdens ons weekje vakantie, maar ze vond het zo spannend om te weten wie het gedaan had, dat alles op één namiddag af was. Nadien maakte ze er de wildste verhalen van hoe het dan juist gebeurd was 🙂

  Like

 5. lien zegt:

  Hoi, wij gaan deze bundel gebruiken bij de start in het vierde leerjaar. Ik ben er zeker van dat de kinderen hier superveel rekenplezier aan gaan beleven! Ik vind het een geweldig idee en een nieuwe insteek om op deze manier misschien ook eens een volgende taak uit te werken. Merci!

  Like

 6. Daisy zegt:

  Wauw wat een leuk idee! Je zorgt ervoor dat de kinderen nog met de leerstof bezig zijn in de vakantie maar op een hele toffe manier. Je mag hier enorm trots op zijn. Je inspireert er andere mee.

  Like

 7. Kim zegt:

  WAAAUW!! Ik ben helemaal onder de indruk. Jammer dat ik het nu pas gevonden heb. Ik sta zelf in het 3de leerjaar het had super geweest om deze einde schooljaar mee te geven. Erg motiverend. Ik ga hem volgend jaar in juni zeker gebruiken. Heel hard bedankt om dit te willen delen. Knap werk!!

  Like

 8. Emmy zegt:

  Dit is echt wel knap! Het moet je heel veel werk gekost hebben om dit te maken. Hartelijk dank om te delen. Ik zou het ook heel fijn vinden om in mijn derde leerjaar te gebruiken.

  Like

 9. Lisa zegt:

  Echt superleuk gedaan! Een topidee!
  Ik denk dat dit de kinderen enorm motiveert.
  Bedankt om dit te delen, ik snuister graag nog wat verder op jouw website 🙂

  Like

 10. Leandra zegt:

  Waaw, wat een prachtig idee! Wij vertrekken na de paasvakantie met mijn derde leerjaar op bosklas met als thema ‘FC de kampioenen!’.
  Ik heb een leerling die helaas niet meegaat en dit prachtig boekje geeft me een idee om hem toch nuttig en zinvol bezig te houden. Zo zit hij toch ook een beetje in de sfeer.
  Dank je wel om dit te delen!

  Like

 11. Tamara zegt:

  ik kan de bundel zelf niet inkijken maar dat ligt misschien aan de instellingen hier op mijn werkpc. Anyway, mijn zoon kreeg dit gisteren in de klas als een soort van herhalingsbundel. Ik heb hem nog maar weinig zo enthousiast geweten als deze morgen aan het ontbijt. Hij heeft er honderduit over verteld. Ik werd zo nieuwsgierig dat ik het zelf maar even opgezocht heb. Dit was/is een fantastisch idee. Super bedankt om dit te delen!

  Like

  • Elise zegt:

   Als je de bundel met je eigen e-mailadres bekijkt, dan moet het normaal wel lukken. Als je hem graag in pdf hebt, dan geef je maar een gil en dan mail ik hem wel door. Het doet me plezier om te horen dat je zoon er zo enthousiast over is. Heeft hij de moord al kunnen oplossen?

   Like

 12. Liesbet zegt:

  Hartelijk dank om te delen, zeg! Een heel motiverend bundeltje. Aangezien ik enkel de onderdelen meten/ metend rekenen geef en meetkunde, ga ik de bundel lichtjes aanpassen aan mijn gegeven leerinhouden. Veel succes nog met wat je doet! Lieve groeten, Liesbet

  Like

 13. Annelies zegt:

  Prachtig ! Dit zit helemaal in de interessesfeer van de kinderen van mijn klas. Het is niet altijd makkelijk om kinderen met autisme extra te laten oefenen. Ze vinden daar vaak de motivatie niet voor. Dit zal zeker werken ! Ook de lay-out is lekker duidelijk en sober, zelfs de cijferschema’s zijn identiek dezelfde als diegene die ik in de klas gebruik !
  Dank je wel om dit fantastische bundeltje te delen. x

  Like

 14. Judith zegt:

  wat super gaaf gedaan zeg! zou willen dat mijn kleuter al oud genoeg was LOL. daar heb ik ook een vraag over, voor welke leeftijd is dit ongeveer? of heb ik dat ergens kunnen lezen maar niet gezien?

  Like

  • Lilian zegt:

   Hallo Judith en Elise
   In een reactie van Wim staat dat dit is voor kinderen van het derde leerjaar. Aangezien het hier volgens mij om het belgische onderwijssysteem gaat weet ik niet welke leeftijd hieraan verbonden is.
   Ik werk met kinderen met een ernstig meervoudige beperking die dit niveau niet kunnen berekenen en geen boodschap hebben aan FC de Kampioenen, maar het geeft wel een super idee om een nieuwe uitdaging voor ze te maken.

   Like

  • Elise zegt:

   Dit bundeltje is gemaakt voor het 3de leerjaar (groep 5). Dit is specifiek leerstof die het afgelopen jaar aan bod kwam dus voor jongere kinderen is het nog wat moeilijk vrees ik.

   Like

 15. Shalini zegt:

  Ik heb nu geen eigen klas meer, maar ik zag het al in een andere klas en daar waren de lln enorm enthousiast! Als ik terug zelf een klas heb, wil ik het aanpassen aan mijn klasniveau. Knap van je om dit ineen te steken en ik hoop dat de mensen idd beseffen dat jij hier zoveel tijd en energie ingestoken hebt. Dikke merci!

  Like

 16. Linda Weber zegt:

  Hallo,
  Wat een ontzettend leuk boekje.
  Heb je hier toevallig ook de antwoorden van?
  Bij ons in de methode zitten niet alle opdrachten die in het boekje staan vermeld.
  Zelf twijfel ik hierdoor over een aantal antwoorden. We zijn al wel begonnen met het oplossen van de moord, de kinderen zijn heel enthousiast.
  Kun je mij verder helpen?
  Alvast heel erg bedankt.

  Groetjes Linda Weber
  Bs de Bolderik, Hank

  Like

 17. Lydia zegt:

  Beste Elise,
  Ik wil je ZEER HARTELIJK bedanken voor je geweldig werkbundeltje ( cluedo)!!!
  Ik ben zelf mobiele juf in 14 scholen. Dan is zo eens iets totaal anders best leuk voor de lln.
  Ik ga het na de paasvakantie zeker eens uitproberen in een 5de en 6de klas!
  Ik heb je onderaan op het boekje al onmiddellijk gemeld. Waarom zet je dat daar zelf niet onder?
  Lieve groetjes

  Like

 18. Lut Delvaux zegt:

  Wat een leuke en originele taak. Ik ga de bundel gebruiken voor mijn kleinzoon die in de wiskundeles altijd heel snel klaar is en de lessen daardoor saai vindt omdat het voor hem te makkelijk is.
  Hij kan dan de tijd opvullen met dit bundeltje en hij is bovendien grote fan van de Kampioenen.
  Bedankt.

  Like

 19. ils de bondt zegt:

  Wauw! Dit is zooo leuk! De kinderen zijn er voleedig weg van! Ze zijn dol op FC de Kampioenen! Dit is een extra motivatie om zelf ook zoiets in elkaar te steken! Topjuf!

  Geliked door 1 persoon

 20. Patricia zegt:

  Wat een ontzettend leuke puzzel is dit! Ik ga deze morgen met mijn klas doen..als een soort ‘escaperoom’. Superleuk! Ik leg alle bladen neer en ieder kind maakt wat hij of zij (samen) kan

  Geliked door 1 persoon

 21. jufG zegt:

  Superleuk! Wij lopen aan tegen opdracht 7: 3 klokken zijn voor, maar het antwoord zou 4 moeten zijn?! Daarnaast vertekent de opdracht met breuken voor ons, als ik A5-formaat print, dan passen de plaatjes niet op de pagina. Iemand die kan helpen?

  Like

  • Elise zegt:

   Die verwarring bij vraag 7 heeft te maken met het verschil tussen België en Nederland. Alles na half is bij ons voor. Dus bv 8.35 is 25 voor 9. Het is dus bij 4 klokken ‘voor’.
   Bij de breukenopdracht kan ik je helaas niet helpen. Ik zou het gewoon oplossen door dat blad even op A4 af te drukken zodat de leerlingen het goed kunnen bekijken.

   Like

 22. Marilyne zegt:

  Hey! ik vond je bundel superleuk en heb de opdrachten aangepast zodat er een divers aanbod in voorkomt van luisteropdrachten tot sudoku’s. Dit eerder om mijn nichtjes een leuke bezigheid te geven tijdens de Coronamaatregelen. Als je wilt kan ik het doorsturen?
  Groetjes

  Like

 23. Karine zegt:

  Heel leuk materiaal. Niet rechtstreeks te gebruiken voor mijn 2de leerjaar, maar wel heel inspirerend om met het idee aan de slag te gaan. In corona-tijden zeker leuk om mee aan de slag te gaan (kwestie van principe van “spelend leren” aan te houden).
  Bedankt om te delen.

  Geliked door 1 persoon

 24. Nele zegt:

  ik heb je bundeltje van Neroke nog maar eens vernoemd. Blijft elk jaar een toppertje! Heerlijk! Op mijn lijstje staat een puntje klaar iets gelijkaardigs voor taal te maken… 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.