
Bron: http://www.ketnet.be
Voordat ik juf werd van het 3de leerjaar, gaf ik wereldoriëntatie en muzische vorming in het 5de leerjaar. Omdat ik het belangrijk vind dat kinderen op de hoogte zijn van wat in de wereld leeft, deed ik elke donderdag actua. Een moment waarbij kinderen op een speelse manier bezig waren met wat zich rondom hen allemaal afspeelt.
Elke woensdagavond koos ik thuis 6 interessante Karrewiet-fragmenten uit. Ik zorgde voor voldoende variatie in de thema’s. Op donderdag gaf ik elke leerling een nummer, van 1 tot 12. Hierna bekeken we de geselecteerde fragmenten. Na elk fragment hield ik een korte pauze. De nummers 1 en 2 bedachten bij het eerste fragment een goede quizvraag en schreven die op hun formuliertje. De nummers 3 en 4 deden dit voor fragment 2, de nummers 5 en 6 voor het derde fragment, enzovoort. Als alle fragmenten bekeken waren, had elke leerling een vraag op zijn blad staan.
Hierna stelde elke leerling zijn vraag, in volgorde van de fragmenten. Op hun eigen blad schreven de leerlingen de antwoorden op. Als alle 12 vragen gesteld waren, gaf iedereen het antwoord op zijn vraag. Zo kon dan bekeken worden wie de meeste vragen goed had en werden de punten opgeteld.
Elke week hielden de leerlingen hun blaadje met hun score bij. Op het einde van het jaar werd de grote karrewiet-kampioen (diegene die de meeste punten scoorde in totaal) beloond met een prijs.
Door voor deze werkvorm te kiezen, werd de betrokkenheid van de leerlingen ontzettend vergroot. Ze keken heel aandachtig naar de fragmenten en wilden alle details gehoord en gezien hebben. Omdat ze zelf vragen moesten formuleren, oefenden ze ook op hun taalvaardigheid.
In het begin was het nog wat zoeken voor de leerlingen. Ze wisten niet goed wat voor vragen ze konden stellen en hoe ze die het best formuleerden maar naarmate het schooljaar vorderde, werden ze er steeds beter in.
Ik drukte telkens 2 formulieren op 1 A4 af zodat ze per keer een A5-blaadje als formulier hadden.
Je kent het intussen wel, door op de afbeelding te klikken, kom je bij het bestand terecht.
Brengen jullie de actualiteit in de klas? En hoe pak je dit aan?
Helaas krijg ik het bestand niet open. In ieder geval ga ik dit ook proberen toe te passen in mijn klas (alhoewel ik 3 extra vragen zelf ga bedenken gewoon voor de lol). Het klinkt niet alleen leuk maar ik ben zeker dat de leerlingen betrokken zullen zijn en “goesting” gaan hebben om wat meer naar het nieuws te zien en zich bewuster gaan zijn naar wat er reilt en zeilt in de wereld. Hebben ze genoeg aan 1 lesuur? Alvast bedankt om dit te delen, ik vind het een top idee!
LikeLike
Ik heb het even nagekeken en normaal kan je het bestand nu wel openen. Goed idee om nog extra vragen te bedenken. Ik kwam ruimschoots toe met 50 minuten, soms waren we al op een half uurtje klaar. Wat ik dan af en toe wel nog deed was ze zelf nog een aantal fragmenten laten kiezen om te bekijken zonder vragen.
LikeLike
Had jij dan maar 12 kinderen of deed de helft geen vragen ? Groetjes
LikeLike
Ik had een kleine klasgroep inderdaad. Maar je kan eenvoudig grotere blaadjes voorzien he.
LikeLike