Samenwerkingsspelletjes om in de klas te spelen

Bij het begin van een nieuw schooljaar is het altijd een beetje zoeken naar hoe de klasgroep in elkaar zit. Wie zijn de haantjes-de-voorste en wie houdt zich liever wat meer op de achtergrond? Wie kan zich goed in dienst stellen van een ander en wie denkt sneller aan zichzelf? Toen ik de verhoudingen door had in de groep, leek het me leuk om een aantal  samenwerkingsspelletjes te spelen. Spelletjes zonder winnaar of verliezer waarbij de groep als een goed team moest handelen.

Ik startte met een filmpje te laten zien waaruit blijkt dat samenwerken essentieel is. Ideaal hiervoor zijn de reclamefilmpjes van die je hier, hier en hier kan vinden. Na het filmpje gezien te hebben en een korte nabespreking begonnen we zelf aan de spelletjes. Het was voor de kinderen niet altijd eenvoudig om samen te werken maar oefening baart kunst.

Ballon hoog houden

De groep gaat in een kring staan. De ballon moet de hele kring rond getikt worden maar mag de grond niet raken. Elke ronde kan je de opdracht wat verfijnen, bv. de ballon moet bij iedereen geweest zijn, elke persoon mag maar 1 keer tikken…

Door de hoepel

De groep gaat in een kring staan en geeft handen. Op 1 plek wordt de kring open gemaakt en wordt een hoepel over de armen gehangen. Het is nu de bedoeling dat de hoepel de hele kring rond gaat, en iedereen moet door de hoepel gaan. Ook hier kunnen moeilijkheden aan het spel toegevoegd worden, zoals de handen mogen de hoepel niet raken of er komen meerdere hoepels in de kring.

Touwtjes ontwarren

Voorzie evenveel touwtjes als de helft van het aantal leerlingen (bij een klas van 20 leerlingen voorzie je 10 touwtjes). De touwtjes zijn best niet te kort. De leerkracht houdt alle touwtjes in het midden vast zodat de uiteinden van alle touwtjes aan weerskanten van je hand bengelen. Elk kind neemt een uiteinde vast, zonder te kijken wie de andere kant vast neemt. Wanneer de leerkracht de touwtjes los laat, is het de bedoeling dat de kinderen hun touwtje niet meer loslaten en de knoop ontwarren door over en onder andermans touwtjes te stappen. Uiteindelijk zullen alle leerlingen per 2 staan.

Opdrachten op het touw

Voorzie een lang stuk touw waarop alle leerlingen naast elkaar kunnen staan. De kinderen moeten telkens op een bepaalde volgorde staan (alfabetisch, van klein naar groot, op volgorde van huisnummer…) maar ze moeten het touw altijd met minstens 1 voet blijven raken.

Zitten in de kring

Alle leerlingen staan in een kring met hun zijkant naar binnen gericht. De leerlingen moeten dicht bij elkaar staan. Bij een afgesproken teken gaat iedereen zitten. Als de cirkel goed gemaakt is, dan zit iedereen op de schoot van zijn achterbuur.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.