Laat leerlingen jou beoordelen met een leerkrachtenrapport

Binnen 2 weken is het zover, dan begint de zomervakantie. Maar voor we daaraan kunnen beginnen, moet nog eerst even alles op alles gezet worden om het schooljaar in schoonheid af te ronden. In veel scholen worden de laatste toetsen nog afgenomen om binnenkort de eindrapporten uit de printer te laten rollen. Maar niet alleen leerlingen kunnen een rapport ook krijgen, ook leerkrachten kunnen geëvalueerd worden.

Op het einde van het jaar is het goed om als leerkracht terug te blikken op het schooljaar dat voorbij is. Waar heb je als leerkracht goed gepresteerd en waar heb je steken laten vallen? Je kan dit voor jezelf uitzoeken en bedenken maar je kan ook de kinderen hierbij betrekken. Je kan hen hiervoor een rapport voor de leerkracht laten invullen.

Wat ik zou kunnen doen is zelf zo’n leerkrachtenrapport ontwerpen. Maar het is te gek om dingen te maken die eigenlijk al bestaan én bruikbaar zijn. Ik ging daarom op zoek naar goede rapporten die jullie kunnen in de klas kunnen gebruiken.

Rapport 1

Op dit rapport, dat ik vond op de website van De Onderwijsstudio, word je als leerkracht beoordeeld op 6 aspecten. De kinderen kunnen hier scoren op een schaal van onvoldoende tot uitstekend. Ook biedt dit rapport de mogelijkheid om te benoemen wat top is en waar de juf of meester nog een tip kan gebruiken.

 

 

 

 

Rapport 2

Op de website Squla, vond ik ook 7 tips om fluitend het eind van het schooljaar te halen. Eén ervan was om te zorgen voor een waardevolle evaluatie. Aan deze tip voegden de makers 2 versies van een leerkrachtenrapport toe, eentje voor de juf en eentje voor de meester. Het leuke aan dit rapport is dat de kinderen niet alleen de kans krijgen om de leerkracht te beoordelen maar ook hoe zij hun juf of meester zien komt duidelijk aan bod.

Rapport 3

Ook op de website van Klasse vond ik een manier om leerkrachten te beoordelen. Zij kozen niet voor een rapport maar voor een hand waarbij 5 aspecten besproken worden. De leerlingen tekenen hun hand op een blad en schrijven in elke vinger een antwoord op de 5 vragen die op het voorbeeld staan. Bij deze manier geven de leerlingen geen score maar kunnen ze ook toelichting geven.

 

 

Rapport 4

Het vierde rapport dat ik jullie wil laten zien, kwam ik via Pinterest tegen. Na wat zoeken vond ik ook de oorspronkelijke bron van de afbeelding, en dat was een pagina op Facebook van De vrolijke prinses. Dit rapport lijkt erg op rapport 2 maar is wat anders vormgegeven, en hier en daar wat anders ingevuld.

Rapport 5

Tot slot vond ik ook nog een leerkrachtenrapport via de website van Zwijsen. Zij delen 2 versies van hun rapport, voor jongere en al wat oudere leerlingen. Op dit rapport staan stellingen waarbij de kinderen dan de smiley kleuren die voor hen best bij de stelling past. Op het rapport voor oudere leerlingen is ook ruimte voorzien voor complimenten en tips. Beide rapporten eindigen met een plekje voor de eindscore.

 

 

 

Lijkt het jullie wat om de leerlingen een rapport over jou te laten invullen? En welk rapport lijkt jou het meest bruikbaar?

Een gedachte over “Laat leerlingen jou beoordelen met een leerkrachtenrapport

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.