De week van juf Elise #19 – Een muzikale week

Wat een drukke week heb ik achter de rug! We kregen een workshop ter voorbereiding op een culturele uitstap, vierden volop feest voor Don Bosco en gingen dan ook nog eens naar een concert. Veel tijd om les te geven was er niet maar het was wel een leuke week.

Maandag

Tijdens het verteluurtje over het weekend zette ik de kinderen aan het speeddaten zodat ik de zieken van vorige week kon bijwerken. Gelukkig hadden ze al snel door hoe de nieuwe leerstof in elkaar zat en was iedereen weer snel op de hoogte van de leerstof.

Na de speeltijd had ik een herhalingsles van hoofdrekenen op het programma staan. Hierin werd meteen ook de leerstof herhaald die ik aan de afwezige leerlingen had uitgelegd, dus dat was een ideaal oefenmoment. Ik deelde de stappenplannen uit die de kinderen mochten gebruiken en iedereen ging aan het oefenen. Voor veel kinderen was het geen evidente rekenles omdat alle aangeleerde strategieën nu door elkaar ingeoefend moesten worden maar gelukkig brachten de stappenplannen toch een beetje verlichting.

Als afsluiter deden we een les bodypercussie waarbij ik met de kinderen heel eenvoudig startte. Eerst toonde ik een aantal filmpjes om te laten zien wat de mogelijkheden zijn van bodypercussie waarna we zelf aan het klappen gingen. De kinderen maakten zelf partituren en na wat oefenen lukte het al erg vlot. Binnenkort wil ik hiermee zeker verder gaan om eens te kijken of we het ook wat moeilijker kunnen maken.

Dinsdag

De dag begon vandaag met een muzische workshop, ter voorbereiding op de uitstap die we vrijdag zouden maken. Een medewerker van het Antwerp Symphony Orchestra nam de kinderen anderhalf uur lang mee in een wereld vol muziek en bereidde hen voor op het verhaal van de 3 musketiers. De kinderen waren blij verrast toen zij ook een stukje bodypercussie aanleerde en lieten met plezier zien wat ze al kenden.

In de namiddag maakten de leerlingen kennis met allerlei soorten neerslag en legde ik hen ook uit hoe de waterkringloop in elkaar zit. Leerstof waarbij ik iets kan uitleggen in verhaalvorm vind ik heel fijn om te geven omdat ik de kinderen dan helemaal mee kan hebben. Ook merk ik dat de kinderen genieten van mijn vertelmomenten en dus de leerstof beter onthouden, win-winsituatie!

Woensdag

Aangezien wij een Don Bosco-school zijn was het bij ons vandaag een grote feestdag. Op 31 januari 1888 overleed Don Bosco en sindsdien is dit zijn feestdag. De hele week stond bij ons al in het teken van dit feest maar vandaag vierden we het dan ook echt. We deden eerst een viering met de hele school waarbij onze kruisjes die we zelf hadden gemaakt gezegend werden en daarna dansten we op het Don Bosco-lied. Het kruisje van mijn klas was bijna te laat voor de zegening aangezien ik het in mijn klas vergeten was. Tijdens de viering ben ik dan even over en weer gespurt van de kapel naar school en weer terug en toen ik aankwam bleek ik net te laat. Op het einde van de viering heeft de priester zijn zending en zegen dan nog gedaan waardoor mijn kruisje toch ook nog gezegend kon worden, oeps…

Donderdag

Donderdag was nog eens een gewone lesdag waarop we goed konden doorwerken en beginnen deden we met een bloktoets van wiskunde. Na de toets leek het mij een goed moment om de spreekvaardigheden nog wat in te oefenen door te discussiëren over mooie of minder mooie muziek. Ik liet een aantal fragmenten beluisteren maar besliste zelf op voorhand wie van de kinderen argumenten pro en wie argumenten contra moest bedenken. Heel grappige oefening.

Voor de les godsdienst moesten de kinderen het bidden bij andere godsdiensten bestuderen. Ik verdeelde de klas in groepjes en iedereen ging aan het werk. Er werd goed samengewerkt en iedereen verdiepte zich in de leerstof. Om de moeilijke feitjes vast te zetten, oefenden we tot slot nog alles in door wat spelletjes op het bord te spelen. Toen een meisje op het einde van de voormiddag kwam zeggen dat we alleen nog maar leuke dingen gedaan hadden vandaag, voelde ik me in mijn opzet geslaagd.

Vrijdag

Om de week af te sluiten trokken we samen met het vierde leerjaar naar de Elisabethzaal in Antwerpen. Daar zouden we naar een muziekvoorstelling gaan luisteren van het Antwerp Symphony Orchestra. Het was een hele onderneming omdat we met het openbaar vervoer gingen maar al bij al was het een vlotte tocht.

Als afsluiter van de Don Bosco-week waren het laatste half uur van de dag de ouders welkom op de speelplaats en speelden we met z’n allen samen spelletjes. Er werd gespringtouwd, tikkertje gespeeld en de limbo gedanst en zo kon iedereen met een goed gevoel naar huis vertrekken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.