Spelletjes om woordenschat in te oefenen

Ik merkte al lange tijd dat de woordenschat van heel wat kinderen bij mij in de klas vrij beperkt is. Daarom besloot ik om, aansluitend bij mijn W.O.-thema’s, woordenschatspelletjes aan te bieden zodat de kinderen telkens een aantal nieuwe woorden leren kennen.

De les waarin de woordenschat op een speelse manier wordt  ingeoefend plan ik telkens op het einde van het W.O.-thema. Ik sla hiermee meteen twee nagels op de kop. De leerlingen hebben de woorden al een aantal keren gehoord in een bepaalde context en zullen ze zo dus sneller herkennen én de leerstof wordt hiermee ook herhaald.

Bij de start van de les overloop ik samen met de leerlingen even alle woorden die aan bod zullen komen. Zo hebben ze een idee wat ze moeten verwachten en kan ik nog wat uitleg geven bij moeilijke woorden. Alle woorden zitten enkele keren in een bakje vooraan in de klas. De kinderen komen dan blind een kaartje trekken en spelen met het getrokken woord een spelletje naar keuze. Tijdens deze les laat ik de leerlingen heel vrij in hun keuzes wat betreft spelletjes en speelmaatjes. Wel houd ik steeds wat in de gaten dat ze goed aan het werk gaan en wat variëren. Voor de rest ben ik niet zo streng, zo lang zijn ze actief met de woorden bezig zijn ben ik een tevreden juf.

Als je zelf wat inspiratie wil opdoen voor leuke woordenschatspelletjes, klik dan op de afbeelding.

Spelletjes woordenschat

De woordkaartjes die gebruikte bij het thema over koeien kan je hier vinden.

Advertentie

4 gedachtes over “Spelletjes om woordenschat in te oefenen

  1. Karin Bürgés-Dekkers zegt:

    Met veel plezier maak ik gebruik van jullie zo bruikbare tips en voorbeelden. Toch moet me iets van het hart: ik werk met anderstalige kinderen uit o.a. Polen en Bulgarije, maar ook met kinderen uit oorlogsgebieden zoals b.v. Syrië. Een spelletje als ‘galgje’ is dan heel macaber, want veel van deze kinderen hebben verschrikkelijke dingen gezien. Het is absoluut geen kritiek, want ik weet dat het een geliefd spelletje is, maar dus niet voor iedereen.

    Met vriendelijke groet,
    Karin Bürgés-Dekkers

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.