Contractwerk: aanpak en voorblad

Een taakje waar ik de hele vakantie niet aan toe gekomen ben, is het  uitdenken van het contractwerk-systeem. Omdat ik echt geen idee had hoe ik dit wilde doen, schoof ik het steeds maar voor mij uit en kwam er niets van. Toen het schooljaar echt begon, had ik dus nog steeds niets bedacht. De eerste twee weken organiseerde ik nog geen contractwerk maar sinds deze week zit het wel in mijn weekschema ingepland. Hoog tijd dus voor een systeem. En dat kwam er afgelopen weekend…

Begin september plaatste ik op de Facebookpagina van De juffrouw zegt een vraag voor jullie. Ik vroeg mij af hoe mijn lezers het contractwerk organiseren in de klas. Er kwamen een aantal reacties op, ik kreeg wat voorbeelden toegestuurd en ik kon toch wel wat inspiratie opdoen. Dat in combinatie met de ideeën die ik al in mijn hoofd had, leverde een concreet plan op.

Twee keer per week voorzie ik momenten waarop we contractwerk doen. Elke dinsdag van 14.40 tot 15.45 en elke donderdag van 13.10 tot 14.25. Zo hebben de kinderen in totaal 140 minuten om de taken van hun contractwerk af te ronden.

Op dinsdag krijgt elk kind een voorblad van het contractwerk. Hierop staat een overzicht van de taken die in die week uitgevoerd moeten worden. De taken zijn onderverdeeld in twee groepen: taken voor iedereen en taken voor mij alleen. Omdat het een contractwerk een mooie kans is om te differentiëren wil ik die kans ook grijpen door klassikale én individuele taken te voorzien.

Bij elke taak zien de leerlingen wat de opdracht is, of het moet of mag, of ze dit alleen of per 2 gaan doen en hoe de taak nagekeken wordt. Als ze een taak afgewerkt hebben, kunnen ze ook aanduiden hoe de taak bij hen verlopen is.

Het is voornamelijk de bedoeling om niet te veel met extra werkbladen te werken. Liefst voorzie ik taken die gemaakt moeten worden in hun werkschrift, op de computer of in spelvorm. Mocht ik toch eens extra bladen hebben, dan niet ik deze vast aan hun voorblad zodat ze die alvast niet kunnen verliezen.

De verbetersleutels kopieer ik telkens op gekleurd papier en leg ik in klasseerbakjes klaar. Op die manier kunnen de kinderen snel zien waar de verbetersleutels liggen en blijven ze netjes gesorteerd. Het valt zo ook voor mij op welke kinderen aan het verbeteren zijn.

Als de kinderen klaar zijn met alle moetjes, zijn er 2 opties. Ofwel doen ze een magje, ofwel kiezen ze iets uit de keuzekast (de uitleg daarover, kan je hier vinden).

Dit is hoe ik het contractwerk voorlopig aanpak. Het kan heel goed zijn dat ik binnen een maand merk dat ik er nog gaatjes in het systeem zijn, dan stuur ik hier en daar wat bij. Mocht je nog wat dingen willen vragen over mijn manier van werken, dan mag je me steeds contacteren.

Het lege voorblad dat ik zal gebruiken voor het contractwerk, kan je downloaden door op de afbeelding te klikken.

Contractwerk voorblad

Hoe zo een voorblad er ingevuld kan uitzien, zie je hier. Dit is een voorbeeld en heb ik niet echt uitgevoerd dus als je denkt dat ik te veel/te weinig/… taken voorzien heb: het is een kladje.

Contractwerk voorbeeld

11 gedachtes over “Contractwerk: aanpak en voorblad

 1. kirbyjanseghers zegt:

  Ik steek er zelf weinig zelfcorrectie in (alles komt bij ons uit de werkboeken) omdat ik wil weten wie waar moeite mee heeft & dit wil kunnen remediëren. Met een correctiesleutel schrijven ze het juiste antwoord over, maar weten ze vaak niet waarom dat dit het juiste antwoord is.

  Geliked door 1 persoon

  • Elise zegt:

   Ik loop de hele tijd rond in de klas en bekijk wat ze aan het doen zijn. Ook vraag ik aan de kinderen waar ze nog moeilijkheden mee hebben en ze kunnen dit vrij goed zelf aangeven. Zelfcorrectie zorgt er bij mij gewoon voor dat ik niet alles moet nakijken maar ik ben tijdens het contractwerk wel héél aanwezig in de klas.

   Like

   • kirbyjanseghers zegt:

    Ik neem op dat ogenblik groepjes bij mij om een taak waarvan ik vooraf weet dat ze er moeite mee zullen hebben, op te lossen.
    Als ik geen taken meer heb om met groepjes op te lossen, neem ik leerlingen bij me om fouten in de werkboeken of op toetsen te remediëren.

    Like

  • Elise zegt:

   Dag Annelies

   Omdat ik deze vraag al meerdere keren kreeg, heb ik achter de afbeelding van het contractwerk het pdf-bestand vervangen door een word-bestand. Zo kan je je eigen opdrachten invullen. Veel plezier ermee!

   Elise
   De juffrouw zegt

   Like

   • sarah zegt:

    Hallo, ik vind het ook een heel mooi document!

    Ik zou dit ook graag gebruiken maar vind het word-document er niet van terug..

    Mvg,
    Sarah

    Like

 2. Duhoux Veerle zegt:

  Fijn om via deze weg frisse ideeën op te doen van een enthousiaste juf! Dankjewel! Mag ik vragen wat je gedaan hebt bij het alfabet want dat vind ik niet terug. Veerle

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.