Startspel om de nieuwe klas te leren kennen

De eerste schooldag komt dichterbij en het begint bij mij te kriebelen om weer aan het werk te gaan. Elk jaar in augustus rijst de vraag hoe ik de eerste schooldag wil invullen. Een aantal elementen keren telkens terug zoals elkaar leren kennen, afspraken maken, het klaslokaal verkennen… Om deze items op een toffe manier aan te pakken, werkte ik een startspel uit.

Startspel

De kinderen mogen om beurt dobbelen en bij elk getal hoort een opdracht. Sommige opdrachten zijn gewoon dingen die besproken worden, andere opdrachten zijn dan weer wat actiever. Zo heb ik een mooie mix van activiteiten.

1. Een plekje in de klas

De leerling die gedobbeld heeft, mag een plek aanduiden in het lokaal en daar een vraag over stellen. Zo krijgen de kinderen de kans om eens goed rond te kijken in de klas en op zoek te gaan naar dingen die hen nieuwsgierig maken.

2. Getallen over de juf

De leerling die aan de beurt is, trekt een kaartje waarop een getal staat. Dit getal is op de één of andere manier aan mij gelinkt. De leerlingen overleggen samen en bedenken wat de link is tussen het getal en de juf. De juf geeft verdere uitleg. Mogelijke getallen zijn je leeftijd, je schoenmaat, het aantal broers en zussen, het aantal jaren dat je les geeft…

3. Weetje over jezelf

Wie een 3 gooit, mag een leuk/grappig/interessant/… weetje vertellen over zichzelf. Zo leer je als leerkracht de kinderen kennen.

4. Een plekje in de klas (2)

Deze opdracht hoort bij opdracht 1 alleen mogen de kinderen nu geen plekje kiezen maar trekken ze een kaartje waarop een plekje staat. Zo kan je er als leerkracht voor zorgen dat de plekjes waarover jij iets wil vertellen, zeker ter sprake komen. Als dit plekje al behandeld is, dan verdwijnt het kaartje gewoon onderaan de stapel. Je kan deze opdracht ook actiever maken door de kinderen iets op dat plekje te laten doen bv. een boek kiezen uit de boekenkast, een mooie rij vormen in de gang…

5. Samenwerkingsspelletje

Om de kinderen te laten voelen dat ze samen sterk zijn, spelen ze een samenwerkingsspelletje als de 5 gegooid wordt. Ik maakte hier al eens een verzameling met leuke samenwerkingsspelletjes die je snel kan spelen en waarvoor je ook weinig materiaal nodig hebt.

6. Afspraken

In elke klas zijn er uiteraard ook een aantal belangrijke afspraken omtrent naar de wc gaan, drinken, boekentassen en jassen… Om deze afspraken ook aan bod te laten komen, maak ik kaartjes met een afbeelding. Bij het getal 6 neemt de leerling in kwestie een kaartje en zo komen de afspraken allemaal ter sprake.

 

 

Advertentie

6 gedachtes over “Startspel om de nieuwe klas te leren kennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.