Samen met de kinderen terugblikken op de zomervakantie

Aan mijn statistieken te zien, is iedereen weer stilletjes aan het nieuwe schooljaar aan het voorbereiden. Lessenroosters worden in elkaar gepuzzeld, verjaardagskalenders krijgen vorm en ook de planning voor de eerste schooldag wordt gemaakt. Om jullie daar een handje bij te helpen, deel ik vandaag een startactiviteit om samen met de kinderen terug te blikken op de vakantie.

Wat mij elk jaar opvalt, is dat de kinderen vaak heel veel te vertellen over hun vakantie. Ze vertellen over reizen, logeerpartijtjes, lekkere ijsjes en het mooie weer. Maar een klas vol enthousiaste leerlingen op een rustige manier laten vertellen is niet eenvoudig en het is ook niet aangewezen om alle vakantieverhalen aan bod te laten komen. Het vertelmoment gestructureerd en vlot laten verlopen, kan met deze powerpoint-presentatie.

Je duidt om beurt een leerling aan die een afbeelding kiest vanop de overzichtsslide. Deze afbeelding mag aangetikt worden en verschijnt dan in het groot op het bord. De leerling mag dan vertellen waarom hij deze afbeelding gekozen heeft en de andere kinderen kunnen eventueel vragen stellen. Als de leerling klaar is met vertellen, klik je op de pijl en dan verschijnt het overzicht weer.

Deze manier van vertellen biedt heel wat voordelen. De kinderen kunnen met behulp van de afbeeldingen snel bedenken welke herinnering ze willen delen, het blijft een afgebakend gebied en iedereen luistert naar elkaar.

Als je de Powerpoint graag wil gebruiken, klik dan op onderstaande afbeelding.

5 gedachtes over “Samen met de kinderen terugblikken op de zomervakantie

 1. Liesbeth zegt:

  Zo leuk, bedankt om dit te delen.
  Wat ook leuk is om de verhalen wat in te dijken, is speeddaten. Je laat kinderen per 2 of 3 enkele minuten aan elkaar vertellen wat ze beleefd hebben en schuift dan door.

  groetjes
  Liesbeth

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.