De week van juf Elise #27 – Knutselen voor moederdag

Het lange weekend dat net voorbij was en het vooruitzicht op een korte werkweek zorgden ervoor dat ik woensdag met veel goesting weer naar school ging. Klaar voor een korte week die in het teken stond van knutselen voor moederdag.

Woensdag

Een korte week brengt altijd wat geschuif in mijn agenda met zich mee. Zo vielen de lessen spelling van maandag en dinsdag weg en had ik dus geen tijd om een nieuw woordpakket aan te leren. Het wekelijkse dictee van woensdag kon dan ook niet doorgaan. Om die tijd toch zinvol te besteden besloot ik de schriftles die maandag weggevallen was, te verplaatsen naar vandaag. Het kan nooit kwaad om nog eens extra te oefenen op schoon schrijven en 1 keer per week schrift is toch wel een minimum. Een jongen die het nog steeds heel moeilijk heeft met het vormen van zijn letters, nam ik bij mij en de andere kinderen werkten heel flink alleen. Wanneer ze in de helft zijn, kijk ik al eens na, geef ik feedback en stuur ze weer terug naar hun plaats. Zo kunnen ze tussendoor bijsturen als dat nodig is.

Tijdens de les wiskunde gingen we verder met de leerstof en ik merk nu stilletjes aan dat ze het onder de knie beginnen te krijgen. Het heeft een hele tijd geduurd maar bij velen komt het inzicht in breuken toch wel en lukt het ook vlotter en vlotter om de oefeningen op te lossen.

Toen de kinderen gaan turnen waren, ging ik op zoek naar het pakketje met prijzen van de kangoeroewedstrijd. Dat zou na de paasvakantie geleverd moeten zijn maar het was nooit aangekomen op school. Na heel wat gezoek in mails en getelefoneer met de post, bleek het pakketje nog op het postkantoor te staan en ik had nog 1 dag om het te gaan halen. Dat heb ik dan maar ineens gedaan, zodat iedereen nog net op tijd zijn prijs in ontvangst kon nemen.

Donderdag

In de les godsdienst gingen we vandaag meer leren over de feesten van de moslims. Nu zit er dit schooljaar een moslimmeisje in mijn klas die met plezier wilde antwoorden op alle vragen van de kinderen. Het meisje is normaal nogal rustig en verlegen maar kon zich vandaag eens van een andere kant laten zien en genoot duidelijk van haar “expertenrol”. Over de ramadan kwamen heel veel vragen en toen ze vertelde dat ze dit jaar voor het eerst zou meedoen aan die vastenmaand kreeg ze wel heel veel bewonderende blikken.

Wiskunde stond dit keer weer in het teken van herhalen. Iedereen kreeg een bundeltje met herhalingsoefeningen en ging ijverig aan het werk. De snelle, sterke leerlingen werden aangeduid als mijn assistent en namen hun taak heel serieus. Ze hielpen de leerlingen vooruit die nog wat moeite hadden met de leerstof en dachten tegelijk ook na over hoe ze de leerstof konden uitleggen zonder het antwoord te verklappen. Toen ik 2 jongens gezellig samen op 1 stoel aan het bundeltje zag werken, ging mijn juffenhart toch even sneller slaan.

In de namiddag stond de start van ons nieuwe w.o.-thema gepland maar eerst moesten we onze ui nog even  gaan planten. De wortels waren in het weekend flink gegroeid en de plant was nu klaar om in potgrond gezet te worden. Voorlopig zijn er nog geen bloemetjes te zien maar de stengels groeien stevig door. Volgende week waarschijnlijk meer daarover.

De dag afsluiten deden we met het werken aan het moederdagcadeau. Alle leerlingen maakten een armbandje van strijkparels en dachten ook al eens na over een mooie kleurencombinatie voor hun portemonneetje dat ze erbij zouden maken.

Vrijdag

Na eerst wat gewone, serieuze lessen, gingen we vandaag verder met het knutselen voor de mama’s. De leerlingen mochten zelf een vilten portemonneetje in elkaar zetten met mijn naaimachine en vonden het geweldig. Zelf de pedaal bedienen en de draad stevig vast zetten, leek op het eerste zicht niet eenvoudig, maar al snel was iedereen laaiend enthousiast om aan de slag te gaan. De portemonneetjes werden afgewerkt met een drukknop en vilten stickers en klaar was ons pakje.

De week én ons taalthema afsluiten deden we met de film ‘De reuzenperzik’, naar het boek van Roald Dahl. Ik had de film zelf nog nooit gezien en vond het dus best spannend maar de reacties van de kinderen waren lovend. Ideale afsluiter dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.