Mijn nieuwe weekoverzicht is een dagje later online verschenen dan gepland maar gelukkig maken wij vandaag de brug en had ik vandaag genoeg tijd om jullie te voorzien van ‘De week van juf Elise’. Lees mee!
Maandag
Als de kinderen op maandagochtend mogen vertellen over hun weekend, probeer ik regelmatig voor een andere aanpak te kiezen. Heel vak kom ik uit bij speeddaten of vertellen in groepjes, en vandaag maakte ik nog eens tijd voor de vertelkaartjes. Aan de hand van enkele leuke vragen vertellen de kinderen over wat ze het voorbije weekend deden en komen ze bij verschillende gesprekspartners terecht. Het is een heel gezellige werkvorm die de kinderen meteen aan het werk zet. Dat aan het werk zetten was trouwens ook echt nodig want ik merkte al snel dat er de communiefeesten van het weekend bij sommigen nog niet helemaal verteerd waren.
We maakten deze ochtend ook tijd voor het herhalingsspel van spelling. Later deze week stond controledictee 4 op de planning en dus moest er weer goed geoefend worden. Ik had op voorhand duo’s samengesteld van kinderen met gelijkaardige resultaten voor spelling zodat ze elkaar ook echt konden uitdagen en iedereen ging aan het werk.
Als muzische activiteit bij ons thema over de lente, liet ik de leerlingen zelf lentebloemen knutselen. De knutselkast werd geplunderd en ik zette heel veel verschillende materialen klaar. Op het bord toonde ik enkele inspirerende foto’s. Iedereen bedacht een aanpak en koos een lentebloem uit om te knutselen. Voor sommige kinderen was de vrijheid ook meteen de grote moeilijkheid maar anderen genoten er van om eens echt zelf iets uit te werken. De resultaten waren heel verschillend en uniek.
Dinsdag
Wat wiskunde, wat w.o. en tot slot nog wat contractwerk…vandaag was een heel gewone dag. We oefenden het cijferend delen verder in, bestudeerden hoe er nieuwe bloemen ontstaan en werken zelfstandig aan heel wat taken. Naar aanleiding van een vraag vorige week over de link tussen voorjaarsbloemen en ajuinen bracht ik een ajuin mee naar de klas om eens te testen of daar ook bloemen uit konden komen. Voorlopig staat hij in een glas waters om de wortels wat langer te laten worden maar volgende week verplaatsen we hem naar een potje met potgrond. Een tweede experiment dus!
Woensdag
Na de warme dagen van vorige week, moesten wij ons nu weer helemaal inpakken met sjaal en handschoenen want we gingen de schaatsbaan onveilig maken. Voor sommige kinderen was het wel heel spannend want het was hun eerste keer op het ijs maar na 10 minuutjes schuifelen zag ik iedereen trots rondschaatsen. Uiteraard ging het schaatsen gepaard met heel wat valpartijen maar gelukkig stonden de kinderen goed voor elkaar klaar. Na het schaatsen gingen we nog even naar de klas om het controledictee af te nemen en wat breuken in te oefenen.
’s Avonds trok ik met een aantal collega’s naar de Kanjerdagen om ons te verdiepen in de methode ‘Wiskanjers’. Voorlopig is onze interesse wel gewekt om vanaf volgend jaar met deze methode aan de slag te gaan. Het zal in ieder geval een grote verbetering zijn tegenover onze stokoude ‘Nieuwe tal-rijk’.
Donderdag
Met de schaatskriebels nog in de benen stond er ook vandaag een vrij gewone dag gepland. Bij de taallessen waren ons aan het verdiepen in de boeken van Roald Dahl en nadat we kennis hadden gemaakt met de Griezels gaf ik de kinderen per 2 een fragment uit het boek met als opdracht: zoek alle zelfstandige naamwoorden op dit blad. Zo was hun interesse meteen gewekt voor het verhaal en pasten ze de leerstof toe in herkenbare situaties. Als beloning voor hun harde werk, las ik dan ook meteen nog een stuk van het verhaal voor.
De laatste les over de lente ging over vlinders en hun transformaties. Ik zette ook hier de kinderen per 2 aan het werk en samen ontdekten ze heel wat nieuwe dingen. Om op het einde van de les te controleren of ze ook effectief alles begrepen hadden, deed ik een mini-quiz en elk duo scoorde heel goed.
Ook vandaag duurde de schooldag net iets langer dan normaal want we hadden nog personeelsvergadering.
Vrijdag
De geplande w.o.-toets van vandaag zorgde duidelijk niet voor veel stress bij de kinderen. Iedereen legde de toets heel rustig af en dat was ook te merken aan de resultaten: de laagste score was 79% en als gemiddelde zag ik een mooie 91% verschijnen. Een fiere juf en tijd voor een nieuw thema volgende week.
In de namiddag zette iedereen zijn beste beentje voor tijdens de wandelmarathon. Het domein rond de school werd omgetoverd tot een heus wandelterrein van precies 500m lang en we daagden de kinderen uit om zo veel mogelijk toeren te stappen of lopen zodat we samen “tot in Turijn” zouden geraken. Waarom Turijn? Omdat die stad voor Don Bosco – die zijn naam aan onze school gaf – wel heel belangrijk was. Door flink te wandelen konden de kinderen onderweg beloningen verzamelen om hen te motiveren en na 2 uur stappen had de snelste leerling wel 16 km op de teller staan. Volgende week tellen we alle gelopen kilometers op en bekijken we of we onze bestemming bereikt hebben.
Dag Juf Elise,
wat een leuk idee om weekoverzichten te publiceren. Is dit dan de bedoeling dat het een soort info-blogje wordt voor ouders ? Of krijgen die de link niet ?
LikeLike