De week van juf Elise #25 – De lente in de klas en de zon op ons gezicht

Na een zalige paasvakantie waren mijn batterijen weer helemaal opgeladen om naar school te gaan. Ik was blij om terug bij de kinderen te zijn, bracht de lente in de klas en genoot van de eerste zon.

Maandag

De vakantie zat erop en het was weer tijd om naar school te gaan. Tijd om aan de laatste periode van het schooljaar te beginnen en ik had er zin in. Ik wilde deze periode meteen ook starten met een leuk herhalingsspel waarover ik jullie eerder al meer vertelde. Om de wiskunde-oefeningen op te lossen werd goed samengewerkt en ook het zoeken van de woorden verliep met een vlotte communicatie. Ondanks alle inspanningen werd het wachtwoord niet gevonden maar het was toch een leuke herhalingsles.

Voor muzische vorming deden we nog eens een les body percussie. Dit deden we een tijd geleden ook al maar toen bleef het bij een klassikale aanpak en daar koos ik vandaag niet voor. Na een korte opfrissing met de hele klas, werden groepjes gemaakt en werkten de kinderen hun eigen ritmisch muziekstukje uit. Het toonmoment was een groot succes en de eerste dag na de vakantie zat er op.

Dinsdag

Die herhalingsles van gisteren had ik ingepland om er vandaag een bloktoets op het programma stond. Zo was alle leerstof van voor de vakantie nog eens opgefrist en wist iedereen weer waarover het precies ging. Ik zag heel wat goede bloktoetsen voorbij komen maar helaas waren er toch een aantal kinderen die de bal mis sloegen. Daar moet ik dus nog wat oefenmateriaal voor in het contractwerk steken!

Tijdens de turnles stelde ik alle contractwerken samen en bedacht ik uitdagende opdrachten voor de sterke leerlingen. Omdat ik het niet eerlijk vond dat het altijd dezelfde kinderen zijn die eerst klaar zijn, stak ik er voor sommigen een aantal serieuze doordenkertjes bij zodat de minder sterke kinderen ook eens sneller klaar zouden zijn.

Het nieuwe w.o.-thema ging vandaag van start en dat gaat over de lente. Ik had geen zonnigere week kunnen uitkiezen om daarmee te starten dus de timing was ideaal. We bestudeerden allerlei lentebloemen en leerden over tulpen, hyacinten en blauwe druifjes.

Woensdag

Een wiskunde-onderwerp dat ik altijd spannend vind om aan te brengen is het cijferend delen. Het blijft een ingewikkeld stappenplan dat toch vaak wat langer moet doordringen dan andere cijfermethoden. Stap voor stap en met een rijmpje gingen we aan de slag en iedereen deed heel goed zijn best om te volgen. Een cijferoefening alleen oplossen lukte nog niet aan het einde van de les maar met een flinke portie samenwerking geraakten we toch al een heel eind.

Donderdag

In het kader van de w.o.-lessen over de lente startten we vandaag een bloemenexperiment op. Ik haalde bij de bloemenwinkel een bosje witte rozen en verdeelde deze over 4 glazen met water en kleurstof. De kinderen voorspelden wat er zou gaan gebeuren en wachtten vol spanning af. Aan het einde van de dag konden we al resultaat zien: de bloemen kregen de kleur van de kleurstof,  cool!

Ook gingen we weer verder met het cijferend delen, daar was namelijk nog veel werk aan. Stilletjes aan zag ik bij meer en meer kinderen lampjes branden en na heel wat oefeningen, slaagden er toch een aantal kinderen in om zelf een oefening tot een goed einde te brengen.

In de namiddag werkten we verder aan het contractwerk en het waren effectief de minder sterke leerlingen die eens als eerste klaar waren. Ik zag wat frustratie op het gezicht van de sterke leerlingen maar daagde hen toch uit om goed voort te werken. Iedereen kreeg alle taken op tijd af en zo was er nog tijd om even voor te lezen.

Vrijdag

En zo werd het alweer vrijdag en zat de week er weer bijna op. Tijdens de taalles kregen de kinderen de opdracht om personages uit ‘De griezels’ zelf te omschrijven zoals Roald Dahl het zou doen. Uiteraard kozen sommige kinderen voor weinig verrassende omschrijvingen maar ik zag ook heel grappige en originele teksten voorbij komen. Toen de kinderen hun omschrijvingen aan elkaar mochten voorlezen, stonden ze helemaal te glunderen.

Om de kilometer aan te brengen, gingen we met het meetwiel op wandel. We stapten precies 1 km en leerden ook dat dat dus 10 x 100 m is. De combinatie van het mooie weer en de leuke opdracht maakte dat de kinderen het de leukste rekenles van de week vonden.

In de namiddag besloot ik om de werkboeken even links te laten liggen en trokken we naar het park vlakbij de school. De kinderen speelden tikkertje en verstoppertje, bouwden kampen en gingen op avontuur. Het was een gezellige afsluiter van een al even gezellige week.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.