Wiskunde herhalen hoeft niet saai te zijn

Wat is het heerlijk om 2 weken thuis te zijn en tijd te hebben voor alles waar je zin in hebt. Dat de zon dan ook nog eens goed zijn best doet, is helemaal mooi meegenomen. Toch heb ik deze vakantie niet alleen gebruikt om te luieren. Het leek mij ook leuk om een uitdagende herhalingsles voor wiskunde uit te werken waarbij niet alleen aan wiskundige doelen gewerkt wordt. Het resultaat van mijn denkwerk laat ik jullie vandaag zien.

Voor de vakantie rondden we een blok van wiskunde af. Normaal gezien volgt er dan, na een herhalingsles, een bloktoets waarin de leerstof uitgebreid getoetst wordt. Maar omdat wij vlak voor de vakantie onze circusvoorstellingen had leek het mij niet het uitgelezen moment om dan ook nog een grote wiskundetoets te plannen. Het nadeel van de toets verplaatsen naar na de vakantie is dan weer dat de leerstof eventjes naar het achterhoofd geschoven is. Om dit probleem op te vangen, plande ik na de vakantie nog een herhalingsles in. Niet eentje waarbij de kinderen allemaal een bundeltje krijgen en aan de slag gaan maar wel één waarbij iedereen moet samenwerken om tot een goed resultaat te komen.

Ik leg in grote lijnen even het concept uit. De leerlingen moeten een wachtwoord zoeken dat hen toegang geeft tot een Word-bestand. Als ze het wachtwoord ingeven, opent het bestand en zien ze de boodschap dat het hen gelukt is. Het wachtwoord kunnen ze vinden door oefeningen op te lossen. Bij elke oefening zijn er 2 mogelijke uitkomsten waarbij een letter hoort. Als ze de oefening juist oplossen, kiezen ze de juiste letter, anders nemen ze een verkeerde letter. Als ze alle letters samen leggen, vinden ze een zin en die zin vertelt hen wat het wachtwoord is. Om de samenwerking te bevorderen, geef ik bij het begin van de les een brief aan een sterke lezer waarin de speluitleg staat. In de brief staat ook dat ze op elkaar aangewezen zijn en dat ik hen niet zal helpen.

Als de brief helemaal gelezen is én iedereen snapt de uitleg, dan mogen alle kinderen een envelop nemen. In elke envelop zit één oefening en twee mogelijke uitkomsten. Er zijn meer enveloppen dan kinderen maar dat is ideaal voor tempodifferentiatie. De kinderen mogen elkaar helpen maar er staat uitdrukkelijk in de brief dat ze het antwoord niet mogen voorzeggen voor elkaar.

Na de 40 oefeningen worden de letters in dezelfde kleur samen gelegd. Deze letters vormen een woord. Als de gevonden woorden ook in de juiste volgorde liggen, lezen ze deze zin: “Wie zoekt die vindt, het wachtwoord is herhaling.”

Op het digitaal bord heb ik intussen de achtergrond aangepast, zodat het duidelijk is welk bestand ze moeten aanklikken. Het bestand wordt aangeklikt, het wachtwoord wordt ingegeven en als het bestand dan opent, hebben ze de opdracht goed volbracht. Als hen dit lukt binnen 45 minuten is de opdracht geslaagd.

Hopelijk is mijn uitleg duidelijk en hebben jullie zin om er mee aan de slag te gaan. Ik heb al het materiaal voor dit herhalingsspel gebundeld in één mapje dat je hier kan downloaden of door op onderstaande afbeelding te klikken. Hoe je een Word-document beveiligt met een wachtwoord, wordt op deze website heel duidelijk uitgelegd.

Nog enkele tips:

  • Opgepast, de vragenkaartjes en de antwoordenkaartjes zijn 2 verschillende bestanden. De volgorde van de vragen en de antwoorden komt wel overeen. Dus de eerste vraag hoort samen met de bovenste 2 antwoordenkaartjes. In het bestand met het overzicht, kan je nog eens zien wat allemaal samen hoort.
  • Druk de antwoordenkaartjes recto verso af zodat de letters meteen achteraan de uitkomsten staan.
  • Druk de antwoordenkaartjes per woord op een andere kleur papier af. Zo is het duidelijk welke letters samen een woord vormen.

Advertentie

4 gedachtes over “Wiskunde herhalen hoeft niet saai te zijn

  1. han dessers zegt:

    Waauw prachtig! Ik vind al jou posts trouwens zeer bruikbaar! Top juf!
    Wij vertrekken een weekje op sportklassen, maar daarna probeer ik deze ook uit in mijn Brusselse klas!

    groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.