Vernieuwde aanpak voor het contractwerk

In 2015 bedacht ik een aanpak voor het contractwerk die me op dat moment goed leek. Gebaseerd op een aantal voorbeelden die ik online zag passeren, werkte ik een voorblad uit met ‘taken voor iedereen’ en ‘taken voor mij alleen’. Ik werkte enkele maanden op deze manier maar voelde toch dat het systeem nog niet volledig op punt stond. Stukje bij beetje veranderde ik een aantal dingen en  nu ben ik tevreden van mijn nieuwe aanpak.

Op het eerste zicht ziet het voorblad er niet veel anders uit. Toch zijn er aantal dingen veranderd. Ik liet bv. de ‘taken voor mij alleen’ weg en voerde een aankruissysteem in. Zo kan ik de taken aankruisen die de kinderen al dan niet moeten maken. Dit geeft mij de mogelijkheid om te differentiëren op tempo en op niveau.

Ook heb ik de kolom met ‘moetjes of magjes’ niet meer toegevoegd aan mijn huidige systeem. Alle taken die op het voorblad staan, zijn dus verplicht en wie klaar is, kan iets kiezen uit de keuzekast. Ik merkte dat de magjes heel vaak niet gedaan werden en dat de kinderen liever iets uit de keuzekast kozen en daarom heb ik dit aspect laten verdwijnen.

Om nog meer differentiatie te voorzien heb ik bij de uitleg van de taken soms ook een aankruissysteem. Hierbij kan ik aanduiden welk aspect van de taak de kinderen moeten maken. Meestal gaat dit over een aantal oefeningen maar soms zet ik daar ook de optie om samen met mij of alleen te werken.

Als laatste heb ik er ook voor gekozen om de laatste kolom te vervangen. De kinderen duiden nu geen smiley meer aan die aangeeft hoe het ging maar zetten gewoon een kruisje als de taak gemaakt is. De ervaring leert mij dat over die smiley’s niet echt goed nagedacht werd en met dit systeem zien de kinderen meteen welke taken ze gemaakt hebben.

Dit systeem gebruik ik nu al een hele tijd en ik merk dat dit voor iedereen een verbetering is, zowel voor mij als voor de kinderen. Op de computer maak ik dus één voorblad en als ik dit afgedrukt heb, vul ik dit voor ieder kind apart in. Dit vraagt wel even werk maar is ook het meest rendabel voor de kinderen.

Hieronder laat ik jullie een voorbeeld zien (als je erop klikt, zie je een PDF) van een ingevuld voorblad. Dit is een redelijk kort contractwerk maar de circusdrukte op school zorgde ervoor dat ik niet altijd tijd had voor 2 lesuren. Elk kind krijgt een gepersonaliseerd voorblad in een kaftje met daarbij de nodige werkbladen. Als ze ander materiaal nodig hebben, zoals bv hun werkschrift, dan nemen ze dit zelf uit de kast. De verbetersleutels liggen achteraan in de klas klaar, en zijn gekopieerd op geel papier. 

Welk systeem voor het contractwerk gebruik jij? Of doe jij geen contractwerk in je klas? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.