Voor kinderen is het best dat ze minstens 1 uur per dag matig tot intensief bewegen. Deze beweging kan zowel na als tijdens de schooluren tot stand komen. Dat bewegingsmomenten niet alleen aan bod komen tijdens de turnles of de speeltijd, laat ik jullie zien met deze tips.
Ik verzamelde voor jullie 8 tips om kinderen meer te laten bewegen. De tips die ik geef, zijn vooral bedoeld om de lessen actiever te maken. Probeer eens af te stappen van het constant werken aan de bank maar daag de kinderen uit om bewegend te leren.
TIP 1: Tussendoortjes
De eerste tip is al meteen een fenomeen dat volgens mij meer en meer aan bod komt. Pauzeer tussen 2 lessen even met een leuk bewegingstussendoortje zoals Just Dance, De juffrouw zegt, dirigentje, dokter knoop…
TIP 2: De juiste klank aangeven met een beweging
Ook tijdens de les kan je de kinderen laten bewegen. Bij het inoefenen van nieuwe woorden bij spelling doe ik dit regelmatig. Zo koppel ik aan een letter of klank een beweging (vb: au = springen en ou = ronddraaien). Wanneer ik het woord zeg of op het bord toon met de ontbrekende letter(s) dan maken de kinderen de juiste beweging om te laten zien welke letter(s) ingevuld moet(en) worden. Dit kan bij au/ou maar uiteraard ook bij ei/ij, ng/nk en zelfs bij rekenlessen als je bv. delingen oefent.
TIP 3: Loopquiz op de speelplaats
De volgende tip die ik voor jullie heb, is er eentje voor buiten. Een herhalingsles kan bestaan uit het maken van herhalingsoefeningen maar je kan ook een herhalingsquiz voorzien. Op de speelplaats maak je met stoepkrijt die grote cirkels en in elke cirkel komt A, B of C. Jij stelt een vraag met 3 antwoordmogelijkheden en de kinderen lopen naar de cirkel met het juiste antwoord. Dat zijn meteen ook 2 vliegen in één klap want de leerstof is herhaald én de leerlingen hebben bewogen.
TIP 4: Speel zelf mee
Tijdens de speeltijd merk ik regelmatig dat kinderen een beetje verloren lopen. Ze weten niet goed wat doen en hangen dan maar wat rond. Wat ik dan soms doe is met hen meespelen. Meteen zullen er heel wat kinderen enthousiast worden en je kan tegelijk ook een oogje in het zeil houden. En als dat nog niet genoeg argumenten zijn: ook voor leerkrachten kan het geen kwaad om wat extra te bewegen.
TIP 5: Loopdictee
Zoals uit tip 2 blijft, zijn spellingslessen ideaal om extra te bewegen. Ook het loopdictee is een leuke manier om niet aan de banken te moeten werken. Verdeel de klas in duo’s en hang tegen een muur op de speelplaats voor elke groep een blad met een tekst. De leerlingen krijgen pen en papier en zetten zich op een bepaalde afstand van de muur. Leerling A loopt naar de muur, leest een stukje tekst, loopt terug en dicteert aan leerling B zijn stuk tekst. Leerling B schrijft dit op en loopt daarna naar de muur om het volgende stukje tekst te memoriseren. Dit doen ze tot de hele tekst genoteerd is. Welke groep kan dit zonder fouten?
TIP 6: maaltafels hinkelen
Ook voor wiskunde heb ik voor jullie een leuk bewegingsidee. Wie kent niet die typische hinkelpaden waarbij de leerlingen van 1 naar 10 springen? Laat de leerlingen zelf hinkelpaden tekenen met stoepkrijt en schrijf hierin de sprongen van de maaltafels. Zo kunnen ze van 7 naar 70 springen en heeft een andere groep misschien een pad gemaakt van 4 naar 40.
TIP 7: Start de dag met een bewegingsmoment
Bij de start van de dag moet er altijd een beetje administratie gedaan worden. De huistaken worden afgegeven, soms moet je een boodschap in een agenda lezen en beantwoorden en ook de aanwezigheden moeten aangeduid worden. Om deze wachttijd zinvol te besteden, kan je de leerlingen laten bewegen. Dit kan door een dansje op te zetten op het bord maar ook door hen wat aerobic-oefeningen te laten doen. Zo heb jij even tijd voor je administratie en is iedereen meteen goed wakker.
TIP 8: Geef eens een opdracht tussendoor
Tot slot nog een opdracht voor tussendoor. Soms moet er al eens gewerkt worden in het werkschrift en is er geen mogelijkheid om de leerstof al bewegend te verwerken. Wat je dan wel kan doen, is de leerlingen laten bewegen na x aantal oefeningen. 10 cijferoefeningen gemaakt? 10 sit-ups doen dan. En is je blad klaar? Dan mag je 10 keer pompen.
Ik beken, deze tips pas ik lang niet allemaal zelf toe maar nu het ik het hier zo op een rijtje zie staan, heb ik wel weer zin gekregen om wat meer beweging aan mijn lessen toe te voegen.
En jij, laat jij de kinderen soms extra bewegen? En welke activiteit doe je dan?
Een gedachte over “8 tips om kinderen meer te laten bewegen op school”