De week van juf Elise #22 – De kinderen als leerkracht en het nieuwe leerplan

Pfoeh, wat een koude week hebben we nu achter de rug! De ijzige wind is intussen weer weggewaaid en de sneeuw is gesmolten maar ik vertel nog graag even over wat we allemaal deden de voorbij week.

Maandag

Een nieuwe week start bij mij in de klas altijd met een momentje om te vertellen over het weekend. Dat vertelrondje pakte ik vandaag anders aan dan anders. Alle leerlingen kregen een kaartje met daarop een vraag bedachten het antwoord en wandelden dan rond in de klas. Bij mijn signaal gingen ze oer 2 staan met de persoon het dichtst bij hen en beantwoordden ze hun vraag. Als ze allebei verteld hadden, wisselden ze van kaartje en gingen ze weer aan het wandelen. Zo kon er veel verteld worden en werd het toch een beetje afgebakend wat er allemaal verteld werd.

Na het vertellen maakte ik nog even tijd om de week rustig op te starten door middel van een keuzemoment. Een aantal kinderen kozen ervoor om een spelletje op het bord te spelen en anderen kozen dan weer voor een activiteit voor de keuzekast. Na een kwartiertje was iedereen rustig gestart en konden we aan het echte werk beginnen.

Zoals jullie weten, lopen wij elke maandag en vrijdag 1,5 km met de leerlingen. Dit doe ik zelf niet altijd met evenveel goesting maar omdat ik merk dat de kinderen er deugd van hebben als ik mee loop, probeer ik het toch elke keer te doen. Ook dit keer trok ik mijn loopschoenen aan en trotseerden we samen de kou. Deze 3 rondjes gaven nog meer voldoening dan anders.

En  passend bij het koude weer knutselden we skiënde poppetjes om de dag af te sluiten. De link met de Olympische Winterspelen was ook meteen snel gelegd en iedereen werkte vol enthousiasme.

Dinsdag

Vorige week legde ik voor wiskunde iets nieuws uit. Omdat er een aantal leerlingen ziek waren toen en omdat de anderen nog wel wat herhaling konden gebruiken, plande ik vandaag nog een les over dat onderwerp in. Alleen koos ik er voor om niet zelf als leerkracht aan het bord te gaan staan maar liet ik de leerlingen het aan elkaar uitleggen. De afwezigen mochten vragen stellen en zeggen wat nog niet helemaal duidelijk was, zodat de nieuwe juffen en meesters het goed konden uitleggen. Het was heel tof om te zien dat de kinderen op deze manier echt veel van elkaar konden leren en dat op het einde van de les iedereen mee was met de leerstof.

In de namiddag wandelden we met de hele school naar de kerk om de start van de vasten te vieren. De viering werd voorgedragen door de kinderen van het 3de, 4de en 5de en ik kon weer een fiere juf zijn.

Woensdag

Voor de kinderen was het vandaag en vrije dag en ik trok met mijn collega’s naar een pedagogische studiedag over het nieuwe leerplan, ZILL. Toen ik een uur vroeger op school stond dan anders, deed het toch een beetje pijn maar de gezellige autorit maakte gelukkig veel goed. Samen met de andere scholen van ons schoolbestuur verdiepten we ons in ZILL en bekeken we hoe het nieuwe leerplan kan geïmplementeerd worden. Werk aan de winkel!

Donderdag

1 maart en dat betekent: complimentendag. Wij ontvingen op school een heel smurfenpakket om complimentendag nog leuker te maken en het werkte echt voor de kinderen. Ze konden geen genoeg krijgen van het uitdelen van complimenten en waren er de hele dag mee bezig.

Voor wiskunde had ik een herhalingsles ingepland om de kinderen voor te bereiden op de bloktoets. Het herhalen verliep niet zoals ik verwacht had en ik merkte dat er toch nog veel onduidelijkheden waren. Morgen toch nog maar wat herhalen dan en die bloktoets komt later wel.

Vrijdag

Na nog een herhalingsles van wiskunde, die gelukkig beter verliep dan gisteren, was het tijd voor een groepswerk over geld en betaalmiddelen. De kinderen gingen in groepjes aan de slag en werkten heel goed samen. Op het einde keken we samen nog even of alles duidelijk was en dan hadden we nog wat tijd over om van plaats te verwisselen. Dat is altijd een hele boekhouding omdat ik de kinderen liefst naast iemand laat zitten waar ze nog niet naast zaten. Ook heb ik wel een paar kleine monstertjes in de klas die ik niet te bij elkaar mag zetten en ik moet ook nog opletten dat de lieve kinderen niet telkens als buffer moeten fungeren. Na wat gepuzzel en geschuif vonden we dan toch een goede verdeling en mocht iedereen naar zijn nieuwe plekje verhuizen.

De week afsluiten deden we met een spelletjesnamiddag. Ik koos een aantal gezelschapsspelletjes uit waarvan de kinderen meer leerden dan alleen goed samenwerken, verdeelde de klas in groepen en zette de kinderen aan het werk. Zo werd er geoefend op rekenen met geld, ingaan op verkeerssituaties en goede vragen en antwoorden formuleren én werd het een heel gezellige namiddag.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.