Na twee weken even zalig niksen, had ik weer veel zin om terug naar school te gaan. Ik zat vol goede moed en hoopte van de kinderen hetzelfde. En of alles even vlot ging als ik hoopte, lees je in ‘De week van juf Elise #16’.
Maandag
We startten meteen met een blij weerzien in de klas. Bijna alle kinderen hadden zin om weer naar school te komen en er werd dan ook gezellig wat bijgepraat. Veel tijd om te praten was er niet want we moesten al snel naar het zwembad vertrekken.
De eerste schooldag van 2018 was meteen een heel gewone. Ik gaf gewoon les zoals ik dat altijd doe en voor de rest stond er niets speciaals op de planning. Zo’n dagen moeten er ook zijn. Wel was ik heel blij om te zien dat een leerling die voor de vakantie wat moeite had met zijn gedrag, heel positief was teruggekomen. Hij stoorde niet meer en werkte goed voort bij het zelfstandig werk. Hopelijk houdt hij het vol!
Dinsdag
Voor de vakantie bracht ik het cijferend aftrekken al aan met het wisselen van een tiental maar nu was het tijd voor het echte werk: wisselen van een honderdtal en daarna ook van een tiental en een honderdtal. Sommige kinderen schoten een beetje in paniek bij het zien van dit stapje verder maar na een aantal oefeningen gingen er toch steeds meer lampjes branden. Tegenwoordig let ik er vaker op dat ik kinderen er op wijs dat het normaal is dat ze iets nieuws na 1 oefening nog niet kunnen maar dat dat woordje ‘nog’ heel belangrijk is. Dat ze er wel geraken als ze blijven oefenen en dat ze het na een tijdje wel zullen kunnen. De kinderen halen het nu zelf al bij het begin van de les aan dat het normaal is dat het nog niet lukt en zo merk ik dat ze meer en meer zelfvertrouwen krijgen.
In de namiddag bekeken we samen het jaaroverzicht van Karrewiet en deden we ook de quiz van het jaar 2017. Bij de uitleg moest iedereen zich even goed concentreren maar na een paar vragen gedaan te hebben, hadden ze allemaal het concept begrepen.Jammer genoeg was er niet genoeg tijd om de hele quiz af te ronden maar ik zette het vervolg meteen op de planning voor donderdag.
Woensdag
Tijd om nog eens te oefenen met de mensen van circus Picolini. Aangezien alle kinderen van het 3de tot en met het 6de leerjaar verdeeld zijn over de verschillende activiteiten was het een echte rommeldag. Het was een constant komen en gaan van kinderen en ook ik was even weg om met mijn groep te gaan oefenen dus ik had zelfstandig werk voorzien waarbij iedereen op z’n eigen tempo kon werken. Het was een heel gezellige dag omdat ik altijd maar kleine groepjes van kinderen in de klas had, er werd goed gewerkt en ook de circusactiviteiten vielen weer goed in de smaak.
Donderdag
Om het cijferen niet té vaak in te oefenen besliste ik om vandaag een rekenles over delingen te geven, kwestie van niet altijd hetzelfde te doen. De les ging over delingen oplossen zoals 42 : 3 en 84 : 7. Bij het begin zag ik de kinderen met een paniekerig gezicht kijken maar toen ik hen de aanpak had uitgelegd, verdween de paniek als sneeuw voor de zon. Na een korte klassikale instructie ging iedereen aan het werk en toen ik op het einde hoor dat dit “keileuk” was, wist ik dat ik mijn doel bereikt had.
Na de middag gingen we verder met de quiz van het jaar 2017. De laatste vragen werden beantwoord, ik nam even de tijd om alles te verbeteren en maakte dan de winnaar bekend. Als beloning had ik voor de hele klas wafeltjes gebakken en de winnaar kreeg er 2. Zo was iedereen tevreden en voelde de winnaar zich toch niet benadeeld.
Om de dag af te ronden, gingen we weer klasoverschrijdend oefenen voor de circusvoorstelling. Ik begeleid de evenwichtsgroep en bedacht samen met de kinderen al hoe onze act er moest uitzien. Vanaf nu zal er elke donderdag hard geoefend moeten worden.
Vrijdag
Bij het thema van taal over talenten en beroemd zijn, hoorde een schrijfopdracht met als onderwerp ‘Ik word later beroemd.’ Ik besloot de opdracht op punten te zetten en deelde dit even langs mijn neus weg mee aan de kinderen. Toen ik de resultaten aan het lezen was, schrok ik van het niveau. Dat is toch straf, dat kinderen veel beter hun best doen als ze weten dat het op punten staat. Die stoute tactiek moet ik misschien eens wat vaker toepassen…
In het eerste deel van het schooljaar besteed ik weinig tijd aan de kloklessen. Af en toe doe ik eens een herhalingsles maar nieuwe leerstof komt nog niet aan bod. Nu maakte ik tijd voor de eerste nieuwe les over de analoge klok, namelijk de klok tot op 5 minuten over. Iedereen had al snel door waar het over ging en na het spelen van de klokspelletjes merkte ik dat deze klas de analoge klok vrij snel onder de knie zal hebben. Top!
Ik twijfel soms een beetje over deze categorie, ‘De week van juf Elise’. Het schrijven van deze dagboekjes kost me best veel energie en ik merk dat ze ook niet heel goed gelezen worden. Toch merk ik dat ze niet helemaal onderaan bengelen qua bezichtigingen dus daaruit leid ik af dat sommigen onder jullie ze wel graag lezen. Daarom dus mijn vraag: Moet ik deze categorie houden en elke week ‘De week van juf Elise’ blijven posten of vinden jullie deze berichten geen meerwaarde? En als je vindt dat ze moeten blijven, waarom dan?
Laat het mij weten in de comments, ik leer graag bij van feedback.
Ik lees jouw weekoverzicht wel als het passeert. Het is soms leuk om eens in een andere klas binnen te kijken. Maar ik zou het niet missen als je je tijd ergens anders insteekt, jouw berichten met meer bruikbaar materiaal zijn natuurlijk nog interessanter 😀.
LikeLike
Bedankt voor je feedback 🙂
LikeLike