De quiz van het jaar 2017

Op de website van Karrewiet kan je bij elke maand van 2017 een filmpje vinden met daarin de belangrijkste gebeurtenissen. Bij al deze filmpjes hadden ze op hun site ook een actuaquiz gemaakt. Het zag er heel leuk uit maar ik bedacht er een uitgebreide versie van de quiz zodat iedereen in de klas betrokken zou worden. Ik leg het jullie uit.

Natuurlijk moet je beginnen met het bekijken van alle filmpjes. De antwoorden die ze moeten geven komen aan bod in deze fragmenten. Bij de hogere klassen kan je de quiz eventueel afnemen zonder de filmpjes te bekijken maar ik ga dit in mijn 3de leerjaar wel eerst doen. Dit duurt ongeveer een half uur en de quiz zal ongeveer 20 minuten duren waardoor dit een activiteit is waarmee je precies een lesuur kan vullen.

Als de filmpjes bekeken zijn, geef je elk kind een pakketje met antwoordbladen. Ze vullen hierop hun naam in, er wordt individueel gequizt.

Bij elke vraag hebben de kinderen 2 mogelijkheden: zelf het antwoord invullen of het antwoord aanduiden bij 3 mogelijkheden. Telkens als ze de vraag gelezen hebben (op hun blad of op het bord) kruisen ze hun voorkeursoptie aan. Alle kinderen die kiezen om zelf het antwoord in te vullen doen dat en leggen dan hun pen duidelijk vooraan de bank neer. Als dit bij iedereen gebeurd is, verschijnen op het bord 3 mogelijkheden. De kinderen die kozen voor de 2de optie mogen nu hun antwoord aanduiden op het blad. Zij die het antwoord zelf ingevuld hebben mogen uiteraard niet meer schrijven. Dit wordt voor elke vraag gedaan.

Bij dit concept moet je kunnen rekenen op de fair play van de kinderen. Een kleine aanpassing is snel gebeurd en heb je als leerkracht misschien niet direct gezien. Wijs hen er bij het begin van de quiz op dat je rekent op hun eerlijkheid.

Op het einde van de powerpoint-presentatie zijn alle antwoorden opgelijst. Je kan ervoor kiezen om de kinderen elkaars quiz te laten verbeteren of je kan dit zelf achteraf doen. Per goed ingevuld antwoord vallen 2 punten te verdienen, bij een juiste aanduiding van een meerkeuze-antwoord krijgen ze 1 punt. Zo zijn er in totaal 48 punten te verdienen.

Ik maakte bij de quiz een powerpoint-presentatie waarbij ik de instellingen zo zette dat eerst de vraag tevoorschijn komt, en de mogelijkheden pas bij een 2de klik verschijnen. De kinderen die dan zelf het antwoord willen invullen, zien enkel de vraag en als dit gebeurd is, kan je de mogelijkheden laten zien voor de 2de groep.

Hopelijk is het quiz-concept duidelijk en hebben jullie zin om met deze activiteit terug te blikken op 2017. Je kan de invulbladen en de presentatie downloaden door op onderstaande afbeeldingen te klikken. De presentatie kan niet aangepast worden en zal ook niet goed vertoond worden in de voorbeeldweergave van Google. Als je het bestand downloadt en opent, begint meteen de presentatie en werkt alles zoals het moet.

Ziezo, met dit materiaal kunnen jullie meteen aan de slag in de klas. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust en dan geef ik wat extra uitleg.

2 gedachtes over “De quiz van het jaar 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.