De week van juf Elise #15 – Kerstballen knutselen en feestelijke activiteiten

Na een vertraging van een paar dagen, ben ik hier dan toch met mijn laatste weekoverzicht van 2017. Het was een feestelijke, drukke week waarover ik jullie met plezier meer vertel.

Maandag

We startten de dag met een aantal kerstige rekenraadsels, dat was de namelijk de opdracht uit de aftelkalender. Voor sommige kinderen was het niet eenvoudig om de oplossing te vinden maar anderen hadden de raadsels in 1 2 3 opgelost. Grappig om te zien hoe verschillend kinderen redeneren.

Tijdens de rekenles deden we een doorschuif met rekenspelletjes. Hierbij werd de getallenkennis tot 1000 nog wat bijgeschaafd op een leuke manier. Toen ik op het einde van de les vroeg welke activiteit het leukst was, bleken de meningen heel verdeeld. Ik schrok ervan dat er toch kinderen kozen voor het maken van oefeningen in het werkboek maar blijkbaar is dat voor een aantal kinderen toch de favoriete werkvorm. Goed om te weten…

Als laatste kerst-knutselactiviteit koos ik voor een gekraste kerstbal. Ik wist dat de activiteit niet op  dag klaar zou geraken maar wilde toch al graag starten. We schoven alle banken in een vierkant en iedereen kreeg een wasco. Zo kleurde iedereen een stukje op zijn papier en werden de wasco’s doorgegeven. Na een aantal rondes waren alle bladen volledig ingekleurd en was de dag op z’n eind.

Dinsdag

Heel anders dan de kinderen gewend zijn, begonnen we vandaag met muzische vorming. Omdat we de kerstballen moesten wegkrassen uit een geschilderde laag verf, leek het mij het handigst om de verflaag meteen te schilderen zodat er voldoende tijd was om deze te laten drogen. Iedereen bedekte zijn bank en legde dus een zwart laagje over de kleurrijke wascolaag van gisteren.

Na het schilderen wilde ik een aantal nieuwe soorten bewerkingen herhalen. Ik herinnerde me van vorig jaar dat dit niet evident was maar dit jaar bleek het toch vlotter te gaan. Na een klassikale opfrissing kon iedereen individueel aan de slag en er werden ook niet al te veel fouten gemaakt, yes!

In de namiddag trokken we weer naar de sporthal om te oefenen met het circusmateriaal. De leerlingen konden zo een laatste keer proeven van al het materiaal om na de vakantie in groep aan het werk te gaan met hun voorkeursactiviteit. Ik probeerde ook een aantal dingen uit en het lukte zelfs af en toe om mijn diabolo omhoog te gooien en weer op te vangen.

Woensdag

Aangezien er gisteren geen tijd meer was om het knutselwerk af te ronden, maakte ik er vandaag tijd voor. We werkten verder aan de kerstballen door met een stokje in de verf te krassen. Jammer genoeg bleek het niet zo’n goede acrylverf waardoor het niet bij iedereen het gehoopte resultaat opleverde. Ach ja, zo’n dingen kunnen gebeuren.

Donderdag

Zowel vorige als deze week had ik de kinderen voldoende tijd gegeven om aan hun nieuwjaarsbrieven te werken maar nog waren er kinderen die hun brieven niet afgewerkt hadden. Voor een laatste keer maakte ik er tijd voor in de klas, zodat er thuis niet meer te veel moest geschreven worden.

In de aftelkalender zat vandaag de opdracht om met z’n allen stoelendans te doen op kerstmuziek en dat deden we dan ook na de speeltijd. We schoven alle banken aan de kant en zetten de stoelen in een kring om het spel te spelen. Iedereen speelde op een leuke manier en het werd een spannende strijd die uiteindelijk werd gewonnen door de underdog van de klas.

Om met de hele school samen Kerstmis te vieren, trokken we in de namiddag naar de kerk. Daar deden we een kerstviering met iedereen samen. Toen we terug op school kwamen, was er niet veel tijd meer over, dus liet ik de kinderen nog wat buiten spelen om de dag af te ronden.

Vrijdag

De laatste dag voor de vakantie, dus tijd voor een feestje. Maar…eerst nog even bloktoets van wiskunde. Ik wilde die toets echt nog afgenomen hebben, zodat de kinderen alles nog fris in hun hoofd hadden. Gelukkig was het geen al te lange toets en kon iedereen na minder dan een uur afronden.

Ik liet de kinderen gezelschapsspelletjes spelen en koos een paar helpers uit die hapjes klaarmaakten voor in de namiddag. Na de middag speelden we de grote, grappige, gezellige kerstquiz waarbij iedereen kerstgerelateerde opdrachten moest doen. En zo werd het 15 uur en kon de vakantie voor iedereen beginnen.

 

2 gedachtes over “De week van juf Elise #15 – Kerstballen knutselen en feestelijke activiteiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.