Ik blijf het ongelofelijk vinden hoe snel een week om kan zijn. Dan is het maandagochtend en na 2 keer knipperen is de week voorbij. De afgelopen week deden we mee aan de herdenking van WO I, leerden we over kinderrechten en belandde ik in een andere klas om voor te lezen.
Maandag
In heel Vlaanderen konden mensen tussen 2014 en 2018 beeldjes boetseren om de slachtoffers van WO I te herdenken. Deze week was de organisatie neergestreken in onze gemeente en gingen we met de kinderen van de lagere school ook eens een kijkje nemen. We moesten wel 2 keer een half uur wandelen door de regen maar gelukkig kon dat het humeur van de kinderen niet verpesten.
Op het einde van de dag deden we nog een beweginsles over elkaar spiegelen. We begonnen heel eenvoudig maar na een tijdje voegde ik er een extra moeilijkheid aan toe: elkaar spiegelen op muziek. Ik koos voor ‘De zwaan’ van Saint-Saëns en vond het prachtig om te zien hoe sommige kinderen echt vloeiende bewegingen maakten bij de muziek. Voor anderen bleek dat dan weer een heel moeilijke opdracht (“Oh nee, ik ga geen ballet doen hoor!”) maar het was wel een geslaagde activiteit.
Dinsdag
Aansluitend bij het hoekenwerk over vluchtelingen van vorige week, wilde ik de leerlingen deze week eens laten nadenken over wat ze nu zelf zouden meenemen als ze moesten vluchten. Hierop verdergaand gingen we ook eens selecteren welke elementen nu heel belangrijk zijn in een samenleving, welke gewoon belangrijk en welke totaal niet. Er ontstonden mooie discussies en ik leerde uit de gesprekken heel veel over hoe de kinderen denken en zijn.
Ik merkte de laatste tijd tijdens de lessen wel op dat de kinderen meer en meer de grenzen opzochten. Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat ik veel leerstof al spelend verwerk en ik vermoed dat ze daardoor alles als “spelen” beschouwen. Dat kan natuurlijk niet en ik stoor me eraan dat er kinderen zijn die gewoon hun zin doen dus ik nam me voor om weer wat strenger te zijn. Ik begon meteen met een uitleg voor de hele klas waarin ik nog eens herhaalde wat wel en niet kan in de klas, nu maar hopen dat het effect heeft op lange termijn. Tijdens het contractwerk erna, was het in ieder geval al heel rustig.
Woensdag
Op het einde van elk blok van wiskunde, voorzie ik herhalingsoefeningen. Sommige onderwerpen zijn maar weinig aan bod gekomen en kunnen dus wel wat opfrissing gebruiken. Tijdens het maken van de oefeningen merkte ik dat het verschil tussen de kinderen heel groot was. Sommigen maakten het bundeltje zonder fouten en voor anderen was het zwoegen zonder veel vooruitgang te boeken. Ik besloot dan ook om de sterke leerlingen als assistent te laten optreden bij de kinderen die nog wat moeite hadden. Ze mochten hen op weg helpen en dingen uitleggen maar geen antwoorden verklappen. Wat deden de assistenten dit goed! Dit was echt een win-win-win-situatie want de kinderen die het nog moeilijk vonden kregen hulp, de sterke kinderen oefenden op het uitleggen van leerstof en ik had meer tijd om individuele aandacht te geven. Het was de eerste keer dit jaar dat ik dit systeem testte maar het zal zeker niet de laatste keer zijn.
Bij het inschrijven van de agenda besliste ik om geen huiswerk te geven. Het was een mooi herfstzonnetje buiten en dan heb ik liever dat de kinderen zich buiten uitleven dan dat ze weer zitten zwoegen op een werkblad. Toen iedereen vrolijk naar huis was vertrokken, haalde ik mijn Sinterklaasversiering uit de kast. Ik pakte 2 jaar geleden lege dozen in in Sint-inpakpapier en hing ze op met nylondraad aan het plafond. Zo lijkt het dus nu alsof er pakjes in allerlei maten door de klas zweven.
Donderdag
In onze taalmethode zit een thema over strips. Normaal valt dit thema meer op het einde van het jaar maar aangezien onze uitstap naar het Suske- en Wiskemuseum al in november gepland stond, besloot ik het thema naar voren te schuiven. Zo komt het dat er nu overal strips in de klas liggen en dat we volop leren over bekende figuren, tekeningen en tekstballonnen. Vandaag bestudeerden we de verschillende verschijningsvormen van taal in strips. Welke soorten tekstballonnen zijn er? Waarvoor dienen die? En hoe komen geluiden nog voor, zonder tekstballonnen? De kinderen mochten bij bepaalde stripfiguren zelf de inhoud van de tekstballon verzinnen en dan zag ik toch weer wie creatief kan omspringen met taal. Ik zag klassiekers voorbijkomen zoals “Oh nee, mijn plan is mislukt!” maar ik kon ook genieten van de leuke verzinsels die op papier verschenen.
Vrijdag
We startten de dag vandaag met de bloktoets van wiskunde. Voor de kinderen is dit even een serieuze brok maar ik kan, eerlijk gezegd, altijd wel genieten van de rust die op dat moment in de klas heerst. Als alle kinderen goed aan het werk zijn, kan ik ook altijd wat werk verzetten en dat is toch weer tijd uitgespaard na school.
Om de voorleesweek op school op een gezellige manier af te ronden, gingen alle juffen in een andere klas voorlezen. Ik koos ervoor om bij de 4- en 5-jarige kleuters mijn voorleeskunsten te laten horen. Het was een heel gezellig en ook grappig half uurtje, zeker toen de kleuters allemaal “Hoipiepeloi” begonnen te zeggen tegen iedereen, naar aanleiding van het verhaal dat ik verteld had. Ik kijk alvast uit naar de verhalen van de kinderen uit mijn eigen klas, over hoe zij het voorlezen vonden.