Het is zondag en dat betekent tijd voor een nieuwe terugblik op mijn week. Het is de 10de ‘Week van juf Elise’, wat gaat de tijd toch snel! Deze week gingen we nog verder met cijferend optellen en startte de lessenreeks ‘Oorlog en vrede’. Ik vertel graag meer.
Maandag
Maandag was een heel gewone dag waarvan ik eigenlijk weinig noemenswaardigs te vertellen heb. We begonnen met te gaan zwemmen, leerden een nieuw woordpakket met fopwoorden en werkten de doodshoofden van vorige week verder af.
Dinsdag
Zoals ik al vaak hier op de blog aanhaalde, zijn de kloklessen in onze wiskunde-methode niet zo goed uitgewerkt. Ik werk deze lessen daarom altijd zelf uit zodat de kinderen voldoende tijd hebben om deze moeilijke leerstof onder de knie te krijgen. Vandaag begonnen we met de eerste les over de digitale klok. Ik legde uit dat je op een digitale klok het verschil kan zien tussen de voor- en de namiddag en we oefenden het meteen goed in. Ook liet ik de kinderen bedenken welke activiteiten ze op een bepaald tijdstip van de dag kunnen doen. Dit bleek geen eenvoudige opdracht maar ik blijf oefenen. En je weet wat ze zeggen…oefening baart kunst!
Naar aanleiding van Wapenstilstand op 11 november plande ik als w.o.-thema ‘Oorlog en vrede’. Ik begon met een korte schets van de Eerste Wereldoorlog zodat ik ook kon uitleggen wat Wapenstilstand is. Het soort lessen waarbij ik echt een verhaal kan gaan vertellen over wat vroeger gebeurd is, vind ik echt ontzettend leuk om te geven. Het doet mij altijd veel plezier om te merken dat ik de kinderen geboeid kan krijgen met enkel een verhaal. Gek genoeg vond ik zelf het vak geschiedenis vroeger niet zo boeiend, maar nu vind ik het jammer dat dat in het 3de leerjaar niet vaak aan bod komt. Aansluitend bij de les wandelde ik met de kinderen naar het standbeeld van de Onbekende Soldaat en we sloten onze wandeling af met een kijkje op het kerkhof bij de oorlogsslachtoffers. Voor sommige kinderen riep het kerkhof toch wat herinneringen op maar gelukkig hadden we tijdens onze wandeling terug naar school tijd om er even over te babbelen en de gevoelens een plekje te geven.
Woensdag
In het 1ste en het 5de leerjaar moeten de kinderen naar het CLB voor een grondige check maar in het 3de leerjaar komt de schoolarts ook even langs, gewoon op school. Er zouden dus de hele dag kinderen in en uit de klas gaan, wat niet echt een goede situatie is om klassikaal les te geven. Zelfstandig werk dan maar. Ik zette de kinderen aan het werk en iedereen vloog er enthousiast in. Zou hun enthousiasme komen door het feit dat ze afgewerkte taakjes mochten aanduiden op het digibord? Ik weet het niet maar de taken werden in ieder geval goed gemaakt.
Donderdag
Vorig jaar hadden de kinderen veel tijd nodig om nieuwe leerstof ingeoefend te krijgen. Ik stak daarom veel tijd in herhalen en durfde niet zo goed om hen wat uit te dagen. Dit jaar merk ik dat het anders is, en dan durf ik al eens een stapje verder gaan. Zo liet ik de kinderen vorig jaar steeds cijferen in voorgedrukte schema’s. Daarbij was het altijd heel duidelijk welk getal waar hoorde en waar ze precies moesten schrijven. De juf van het 4de ging dan een stap verder en oefende met hen in ruitjesschriften. Omdat ik dit jaar merk dat ze nieuwe dingen snel beet hebben, wilde ik eens proberen of ze het cijferend optellen ook zelf konden opschrijven in een schrift. Om het netjes te houden begonnen we met z’n allen samen en telde iedereen ijverig vakjes maar na enkele oefeningen voelde ik dat ik hen kon loslaten. Na de les waren de kinderen superfier op hun eigen werk en vonden ze het nog leuk ook.
Vrijdag
Aansluitend bij het thema over ‘Oorlog en vrede’ werkte ik een hoekenwerk uit over vluchtelingen. Ik bedacht 3 opdrachten en liet de kinderen zelf ontdekken wat vluchtelingen zijn, waarom ze vluchtelingen en wat ze allemaal meemaken. Volgende week doe ik een nabespreking van de opdrachten maar ik heb de indruk dat ze al heel wat hebben opgestoken van het hoekenwerk.
In de namiddag volgden nog een wat rustige activiteiten zoals rekenspelletjes en de strip van in het Suske- en Wiskemuseum afwerken. Ik zette wat muziek op van de Ketnet Radio en er hing een heel ontspannen en gezellige sfeer in de klas. Ideaal om op een goede manier aan het weekend te beginnen.