Archiefplezier #2 – Dag Sinterklaas!

Binnen 3 weken is het weer tijd voor het grote feest van Sinterklaas. Dit is een feest dat vaak thuis goed gevierd wordt maar dat op school zeker ook de nodige aandacht verdient. Ik deelde 2 jaar geleden, tijdens de Sintweek, heel wat artikelen met inspiratie en materiaal en het leek me een goede periode om deze berichten nog eens van onder het stof te halen.

De eerste manier om de klas voor te bereiden op de komst van Sinterklaas is door het thema zichtbaar te maken. Dit kan door pakjes neer te leggen, een vlaggenlijn op te hangen en een aftelkalender te maken. Zo ziet de klas er meteen vrolijk uit en wordt het wel heel concreet.

Ook kan je de kinderen opdrachten laten maken die met Sinterklaas te maken hebben. Deze opdrachten kunnen ook een didactisch kantje hebben, waardoor ze niet alleen leuk maar ook leerrijk zijn. Het Zwarte Pieten-tafelspel tovert bij mij in de klas vaak lachende gezichten tevoorschijn en door de kinderen een verlanglijstje te laten schrijven in briefvorm oefenen ze ook meteen hun schrijfvaardigheden. En als er even wat tijd over is, kan er gewerkt worden in de spelletjesbundel of kunnen ze iets kiezen uit de keuzekast die ook ondergedompeld is in het Sint-thema.

Ook activiteiten voor met de hele klas kan je hier terugvinden. Zo is het een ideaal moment om samen aan het bakken te slaan en heerlijke kruidnoten te maken. Met het stappenplan kunnen de kinderen zelf aan de slag en zullen deze minikoekjes niet mislukken. Voor de lessen muzische vorming deelde ik dan weer een dramales over Zwarte Piet. De kinderen beelden zich in dat ze een specifieke Piet zijn en bedenken samen een leuk toneeltje.

Tot slot vertel ik jullie ook nog wat de Sint bij ons in de klas al bracht. Want, geef toe, die oude man kan wel wat inspiratie gebruiken soms, niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.