De week van juf Elise #8 – Verjaardag vieren en Halloween

Vakantie! De laatste week voor de vakantie was nog even lekker druk met vergaderingen en rapporten maar ik sloot hem wel heel gezellig af.

Maandag

Bij het nieuwe thema van taal over dieren was ik op zoek gegaan naar grappige gedichten. Samen met de kinderen had ik besproken wat het is om een gedicht expressief voor te dragen, hoe je dat best doet en waarop je dan moet letten. Tijdens het weekend hadden ze hun gedicht naar keuze kunnen voorbereiden en vandaag was het dan tijd om het gedicht voor de klas voor te dragen. Opvallend toch hoe groot de verschillen zijn tussen de kinderen. Als kinderen, die moeite hebben met lezen, toch een mooie prestatie neerzetten omdat ze goed geoefend hebben, ben ik altijd heel fier op hen.

In de namiddag deden we een leuke knutselactiviteit waarbij de contouren van spoken op een grillige manier met wasco weergegeven werden. Ook hierbij waren de verschillen heel groot. Soms sta ik echt te kijken van hoe creatief kinderen zijn, daar kan ik nog wat van leren.

Dinsdag

Vandaag stond er een bloktoets van wiskunde op het programma. Niet alleen voor de kinderen een flinke kluif maar ook voor mij, aangezien ik die punten nog op het rapport wilde hebben. Tijdens het turnuur ben ik dan ook even goed in het verbeterwerk gevlogen. Het ging gelukkig vlot vooruit waardoor ik nog tijd had om wat laatste commentaren op de rapporten te typen.

EĆ©n van de leerlingen was in de voormiddag met haar mama naar het ziekenhuis omdat ze al een paar dagen kloeg over een zere hand. Na de middag kwam ze terug op school met het verdict: een barst in haar pols van haar rechterhand, schrijfhand dus. Gelukkig is het een heel flinke meid die niet snel klaagt maar het was voor mij toch ook even een beetje zoeken naar wat wel en niet zou lukken. Een aantal dingen liet ik haar mondeling doen, wat schrijfopdrachten mocht ze op de computer uitvoeren en gelukkig kon ze ook op behulpzame klasgenoten rekenen.

De dag eindigen deed ik met een personeelsvergadering. Een jarige collega trakteerde met verse soep en zelfgebakken brood en dat maakte het vergaderen meteen heel wat aangenamer.

Woensdag

De kloklessen in onze wiskundemethode vind ik niet zo goed uitgewerkt. Zo is het de bedoeling dat ik de analoge en digitale klok tot op 1 minuut aanleer maar er komen maar 5 kloklessen op het hele jaar aan bod. Daarom breng ik deze lessen op mijn eigen manier en mijn eigen tempo. Beginnen deed ik met een herhalingsles om eens te kijken welke kinderen goed mee zijn en welke kinderen nog wat opfrissing nodig hadden. Ik werkte een herhalingsles uit over de analoge klok tot op het kwartier en merkte tot mijn grote vreugde dat bijna iedereen deze leerstof onder de knie had. Binnenkort dus maar eens een stapje verder gaan.

In de namiddag dook ik thuis de keuken in om taarten te bakken voor mijn collega’s. Aangezien ik in de vakantie verjaar, trakteer ik graag op voorhand en omdat ik meestal iets te veel lekkernijen voorzie, was het plan om donderdag al te trakteren zodat we genoeg tijd hadden om alles op te eten. Het bakken verliep iets minder vlot dan anders maar gelukkig stonden er ’s avonds toch 2 lekkere taarten klaar om mee te nemen.

Donderdag

De vorige jaren in het derde leerjaar leerden mij dat breuken, naast de klok, geen sinecure zijn voor de kinderen. Daarom vond ik het belangrijk om een goede start te nemen met de kinderen en ervoor te zorgen dat ze vanaf de eerste breukenles goed mee waren. Ik begon met de klassikale uitleg en ging daarna samen met de kinderen de leerstof inoefenen met een memory en een bingo. Door de spelletjes aan de les toe te voegen, hadden de kinderen meteen een goed gevoel bij breuken en de eerste leerstof was bij iedereen juist aangekomen. Nu maar hopen dat het de volgende lessen goed blijft gaan…

Om in het thema van Halloween te blijven, koos ik er voor om een griezelig liedje aan te leren. Bij het horen van het lied begonnen de kinderen meteen te dansen en dat maakte dat het een heel vrolijke muziekles werd.

Vrijdag

Heel wat kinderen begonnen zenuwachtig aan de dag, om verschillende redenen. Ze zouden hun rapport krijgen, een aantal onder hen gingen op vakantie, ze wisten dat ik een verrassing voorzien had voor de namiddag… Toen de rapporten uitgedeeld waren, en iedereen uitleg had gekregen bij zijn resultaten, was de spanning al heel wat verminderd. En wanneer ik dan net voor de speeltijd ook nog mijn traktatie voor de kinderen uitdeelde – een zelfgebakken lachend kakje – was iedereen weer helemaal ontspannen.

In de namiddag speelden we de Halloween-cluedo die ik afgelopen woensdag op de blog deelde. In teams per 2/3 gingen de kinderen ijverig aan de slag om de moord op te lossen. Net voor het einde van de schooldag lukte het een groepje om zowel de dader als het wapen als de plaats te vinden. We vierden het met de hele klas door de overschot van de letterkoekjes op te eten en konden zo na een drukke week aan de vakantie beginnen.

 

2 gedachtes over “De week van juf Elise #8 – Verjaardag vieren en Halloween

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.