Halloween-cluedo voor de hele klas

Gisteren toonde ik op Facebook en Instagram al een klein voorsmaakje van wat ik jullie vandaag wil laten zien. Ik maakte zelf een variant op cluedo die met de hele klas gespeeld kan worden. De speluitleg en al het materiaal deel ik graag met jullie.

Op vrijdagnamiddag voor de vakantie rond ik graag af met een gezellige activiteit. Omdat het bijna Halloween is, leek het me leuk om in dat thema te blijven en daarom maakte ik een Halloween-cluedo. Ik leg jullie uit hoe het in z’n werk gaat.

Spelbord en extra materiaal

Ik maakte zelf een spelbord op een groot stuk karton. Je kan er ook voor kiezen om dat op de computer te maken maar ik wilde het graag eens extra groot en daarom koos ik voor deze optie. Je kan alle onderdelen van het spelbord (de foto’s, vakjes en silhouetten) vinden in dit bestand.

Ik heb ook invulstrookjes voorzien waarop de leerlingen kunnen aankruisen welke aspecten ze niet meer verdenken. Ook heb ik kaartjes gemaakt waarop alle plaatsen, wapens en verdachten te zien zijn. De strookjes vind je hier en de kaartjes hier.

Spelverloop

De leerlingen spelen per 2 of 3 in een team en moeten zo snel mogelijk ontdekken wie de moord gepleegd heeft, met welk wapen op welke locatie. Dit wordt bepaald door als leerkracht op voorhand van elke categorie een kaartje te trekken en in een aparte envelop te bewaren.

De leerlingen kunnen elk aspect op een verschillende manier te weten komen.

De plaats kunnen ze ontcijferen door op het spelbord naar een plaats te gaan. Als ze op een plaats komen, vertel je hen of deze plaats veilig is of niet. Leerlingen die hierbij dus toevallig van de eerste keer juist gegokt hebben, hebben dus veel geluk.

De dader kunnen ze ontmaskeren door letters aan elkaar te koppelen. Als de leerlingen met hun pion op het dadervak komen (rechts in het midden), krijgen ze een envelop met daarin de letters van één van de verdachten en nog 2 fopletters. Als ze de letters in de juiste volgorde kunnen leggen, vinden ze iemand die het niet gedaan heeft, die kunnen ze schrappen.

Het wapen kan gevonden door opdrachten te doen. Telkens wanneer een opdracht goed volbracht is, vertel je de kinderen één wapen dat ze mogen schrappen.

De kinderen die bezig zijn met een dader of wapen te vinden, zitten even niet aan het spelbord en kunnen dus even niet mee dobbelen. Zodra ze terug zijn, doen ze weer gewoon mee met de rest. De leerlingen mogen zelf kiezen in welke volgorde ze het spel spelen. Het maakt dus niet uit of ze eerst alle plaatsen afgaan of afwisselen tussen plaatsen, verdachten en wapens.

Als de leerlingen de 3 aspecten gevonden hebben, gaan ze naar de juiste locatie. Eens daar aangekomen, zeggen ze hun vermoeden en dan bevestig je als leerkracht of het klopt of niet. De groep die als eerste de 3 juiste dingen vindt en op de goede plek staat, is gewonnen.

Opdrachten voor de wapens

Er zijn 6 mogelijke wapens. Dat wil zeggen dat er 5 opdrachten moeten gedaan worden. Ik heb voor de volgende opdrachten gekozen, maar die kan je natuurlijk altijd aanpassen:

  • Een woordzoeker oplossen met allemaal Halloween-gerelateerde woorden
  • Een Halloween-kleurplaat mooi inkleuren
  • 5 woorden zoeken die rijmen op spook/pompoen/vampier/…
  • Met letterkoekjes een Halloween-woord maken van minstens 5 letters
  • Een zoekplaat van Halloween bestuderen en op het invulstrookje ingeven hoeveel er van elk zijn (daar is ook een correctiesleutel van)

Letterkaartjes voor de verdachten

Ik maakte letterkaartjes voor elke verdachte. In het rooster zie je dat na elk woord telkens 2 extra letters staan, dit zijn de fopletters om mee in de envelop te steken. Steek elke verdachte met de 2 letters in een envelop maar vergeet niet om de envelop van de dader uit het spel te laten.

 

Ziezo, ik hoop jullie hiermee van een duidelijke uitleg en al het nodige materiaal te voorzien. Laat zeker iets weten als je het spel speelt in de klas, ik ben altijd benieuwd naar jullie ervaringen. Veel speelplezier!

 

12 gedachtes over “Halloween-cluedo voor de hele klas

  1. Iris Laporte zegt:

    Hallo,

    Ik zou dit spel graag spelen, maar zijn ze dan met 6 groepen ? (23 leerlingen)
    Is dit haalbaar ?
    Mogen ze op de beurt met de dobbelsteen rollen of hoe zie je dit ?
    Het spelbord is niet helemaal duidelijk.
    Benieuwd naar wat extra uitleg ! 🙂

    Like

    • Elise zegt:

      Dag Iris
      Het is zeker mogelijk om met een grote groep te spelen maar dan zou ik toch kiezen voor 7 of 8 groepjes. Ik denk dat de kinderen er meer plezier aan zullen hebben als ze met niet te veel in een groepje zitten.
      Elke groep rolt om beurt met de dobbelsteen maar als een groep even weg is van het spelbord om een opdracht uit te voeren, worden zij overgeslagen.
      Wat wil je graag nog weten ivm het spelbord? Dan kan ik wat gerichter uitleg geven. Stuur gerust een mailtje als je meer info wil.
      Elise

      Like

      • Iris Laporte zegt:

        Hey!

        Kleine groepjes OK!

        Vraagjes : * om de beurt dobbelen. Ik zou dit aan mijn Digibord doen is dit haalbaar dan? Ik ben wat bang dat ze lang moeten wachten tot hun aan hun beurt is of is dit niet zo ? En moeten ze meerdere keren dan naar het wapen / moordenaar gaan ? Want zijn meerdere opties die ze moeren uitschakelen ?

        * wat met als ze meer dobbelen ? Stoppen ze sowieso aan een opdracht / locatie of kunnen ze er ook over gaan ?

        * waar beginnen ze in het spelbord ?

        Groetjes, Iris

        Like

      • Elise zegt:

        – Om beurt dobbelen neemt in het begin even wat tijd in beslag en vraagt wat geduld maar eens ze bezig zijn, zitten er vaak veel minder groepjes rond het spelbord omdat de anderen met hun opdracht bezig zijn. Dan gaat het beter vooruit.
        – Om de plek te vinden zijn er 6 vakjes op het spelbord maar voor zowel het wapen als de moordenaar is er inderdaad maar 1 vak. Hier moeten ze dus meerdere keren naartoe gaan om de bijhorende opdrachten te doen.
        – Als ze niet precies op een vak uitkomen kan jij zelf beslissen wat je doet. Ik koos ervoor om ze precies op het vak te laten uitkomen maar als ik tegen het einde merk dat het niet meer goed vooruit gaat dan stel ik mogelijk deze regel wel bij.
        – De kinderen mogen zelf een rond vakje kiezen om op te beginnen.
        Hopelijk zie je het met deze extra info zitten om ermee aan de slag te gaan.

        Like

      • Iris zegt:

        Dankje! Ik probeer het uit.
        Nog 2 kleinigheden :
        * Een rond vakje kiezen zeg je… maar toch in het midden van het spelbord hè ?
        * Had jij meerdere enveloppen met de letters / woordzoeker / … of moesten ze op elkaar wachten ?
        Ik probeer het eens uit! 8 groepjes van 3 … grote bende ! Wordt Spannend 🙂

        Like

      • Elise zegt:

        – De plek van dat vakje maakt niet zo veel uit aangezien ze toch overal eens moeten passeren.
        – Ik had per spel 1 envelop en om te onthouden welke groep de opdracht al gedaan had, schreef ik hun namen op de envelop als ze klaar waren. Maar met een grote groep kan je misschien wel dubbele enveloppen voorzien.

        Like

  2. hackselmans kim zegt:

    Hallo!
    Ik vind dit spel DE MAX!!
    Ik vind het ongelooflijk knap bedacht van je!
    Ik ga alles uitprinten en ga het woensdag uitproberen in mijn klas. Ben erg benieuwd!
    Alvast erg bedankt dat je dit wilt delen, want het bespaart me heus wat werk! 🙂
    Groetjes!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.