De week van juf Elise #7 – Nieuwe boeken en naar het bos

Waw, wat kregen we deze week nog mooi weer voorgeschoteld! Een heerlijke nazomer waarbij de zon zorgde voor een goed gevoel. Ik vertel jullie er meer over.

Maandag

Ook deze keer begon de week met de zwemles. Ik oefende met de kinderen uit mijn groep op drijven als een pijl, een ring opduiken en we deden ook nog een wedstrijdje onder water blijven. De kinderen deden alle opdrachten heel enthousiast en dat motiveerde mij ook om leuke opdrachten te bedenken.

In de namiddag ging ik met de kinderen naar het bos. Het was er zeker en vast het weer voor en ik besloot hen land art te laten maken. Ik koos een leuk plekje uit waarop ik een goed overzicht had en de kinderen ging aan de slag. Ze verzamelden kleurrijke bladeren, eikels en kastanjes en maakten er mooie kunstwerken mee. Ik zag ook dat dat de kinderen echt genoten van het buiten zijn en dat maakte dat het voor mij ook een heel gezellige namiddag werd.

Dinsdag

Het mooie weer brengt ons een beetje in de war, maar het is wel degelijk herfst. Ik begon dan ook aan mijn w.o.-thema over het bos in de herfst. De eerste les ging over de lagen van het bos en welke dieren en planten daar allemaal te vinden zijn. Ik geef heel graag w.o. en zeker als ik gewoon kan “vertellen” tegen de kinderen, zonder dat zij het gevoel hebben dat ik leerstof aan het overbrengen ben maar precies een verhaal vertel. Ze zijn dan ook heel betrokken en stellen geïnteresseerde vragen, heel fijn!

Tijdens het contractwerk nam ik een aantal sterke leerlingen bij mij en overliep samen met hen een voorbereidingsbundel op de kangoeroewedstrijd. Sinds vorig jaar schrijven wij op school een aantal knappe koppen in voor deze wiskundewedstrijd en ik oefen dit graag met hen op voorhand. Zo leer ik hen dat tekenen al voor veel inzicht kan zorgen en dat eliminatie ook een goede techniek kan zijn. Ik had hen de voorbije weken een oefenbundel laten invullen en overliep samen met hen alle vragen zodat ze er wat uitleg bij kregen.

Woensdag

De rekenles van vandaag stond in het teken van  aftrekken tot 1000 vanaf ronde getallen, zoals bv 600 – 8 of 1000 – 60. Ik wist van vorige jaren dat dit soort oefeningen vaak voor verwarring zorgen en hield dan ook mijn hart vast toen ik merkte dat dat dit jaar niet anders was. Ik zit dan soms echt met mijn handen in het haar omdat ik niet goed weet hoe ik het hen anders kan uitleggen en bedacht in de namiddag dan ook een plan om het donderdag nog verder in te oefenen.

Donderdag

Toen we vandaag verder gingen met de rekenles merkte ik meteen dat het bij heel wat leerlingen al veel vlotter ging dan woensdag. Een nachtje slapen had hen dus duidelijk deugd gedaan. Na het oefenen had ik er het volste vertrouwen in dat ze het gesnapt hadden. Missie geslaagd!

De taallessen over kapsels waren afgerond en we begonnen vandaag aan een nieuw thema ‘Dierenmanieren’. De kinderen mochten als starter een dier naar keuze uitbeelden en de anderen moesten dan raden. Wat een grappige raadsels leverde dat op, ik zag jachtluipaarden, gorilla’s en stieren passeren. Als ik dan iemand hoor zeggen dat het “een keileuke les” is, dan ben ik helemaal tevreden.

Typisch aan de herfst zijn paddenstoelen, en die werden vandaag ook uitvoerig besproken. Ik legde uit hoe een paddenstoel groeit, waarvoor sporen dienen en uit welke onderdelen een paddenstoel bestaat. Weer zo’n gezellige les waarin ik gewoon kon vertellen, en ik voelde dat de kinderen het weer heel interessant vonden.

Na school reed ik nog even langs de bibliotheek om de boeken te gaan wisselen. Om de 6 weken krijgen wij 2 nieuwe bakken vol boeken, speciaal geselecteerd voor het 3de leerjaar. Zo is mijn klasbibliotheek telkens gevuld met recente boeken zonder dat ik te veel aankopen moet doen, goed systeem!

Vrijdag

Zodra er een nieuwe lading boeken is, neem ik ook de tijd met de kinderen om allemaal een nieuw boek uit te kiezen. Ik vertel wat meer over de inhoud en de schrijver en probeer in te schatten wie welk boek leuk vindt. Soms zit ik er naast maar ik zag ook vandaag weer heel wat kinderen die niet konden stoppen met lezen.

We eindigden de week met de film van Jozef, de dromenkoning. Iedereen had een plekje gekozen en het zich gemakkelijk gemaakt en we zagen samen hoe Jozef door zijn broers werd verkocht en in Egypte terecht kwam. Bij het blije weerzien tussen Jozef en zijn broers zag ik zelfs een aantal kinderen een traantje wegpinken. Zo kwam D. nog zeggen: “Juf, I. voelt zich niet goed bij het einde van de film, hij moet wenen.” Waarop I zei: “Dat is niet van verdriet maar van blijdschap.” Geloof mij, dan wil je die kinderen wel platknuffelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.