Actualiteit: Catalanen stemmen ‘JA’

In het nieuws hoor je deze dagen heel wat over alle gebeurtenissen in Catalonië. De media houden ons graag op de hoogte van wat er allemaal aan het gebeuren is in Spanje en zijn er als de kippen bij om verse nieuwtjes de wereld in te sturen. Ook op het jeugdjournaal wordt gesproken over het referendum van het voorbije weekend en wat voor gedoe dat met zich meebrengt. Het leek me tijd om daar iets mee te doen voor in de klas…

Elke week doe ik op dinsdag- en donderdagnamiddag contractwerk. Hierin komen allerlei opdrachten aan bod. Ik vind het erg belangrijk om hierin te differentiëren, zodat ieder kind wordt uitgedaagd. Voor de sterke leerlingen uit de klas, leek het me interessant om wat aan hun kennis van actualiteit te werken. Daarom voorzie ik elke week een krantenartikel met bijhorende vragen/opdrachten. Deze week werkte ik iets uit rond alle gebeurtenissen in Catalonië.

Ik zocht naar een artikel op maat van kinderen over alles wat in Spanje aan het gebeuren is. De website van Karrewiet biedt weinig tekstartikelen aan en via het NOS jeugdjournaal kon ik wel artikelen vinden maar die vond ik wat kort van stof. Na wat zoeken kwam ik op het idee om de app van Karrewiet te downloaden, en dat bleek een goed plan, want op de app kon ik wel bruikbare artikelen vinden.

Ik paste het artikel een klein beetje aan, maakte een kaartje voor erbij en bedacht een paar vragen. Deze week houd ik het heel summier qua vragen of opdrachten maar ik ben zeker van plan om hier op termijn wat verder in te gaan.

Voorlopig gebruik ik de actualiteit-opdrachten enkel voor mijn sterke leerlingen. Hoe ik het nu uitwerk is het gewoon te moeilijk voor kinderen die niet zo sterk zijn in technisch of begrijpend lezen. Ook hier wil binnenkort toch wat verder in gaan, door het artikel te vereenvoudigen en er minder moeilijke vragen/opdrachten bij te bedenken maar dat is iets voor wanneer ik wat meer tijd heb.

Dit materiaal is volgens mij bruikbaar voor de tweede en zeker ook de derde graad. Om het te downloaden, klik je op de afbeelding.

Ik hoop elke week dit soort materiaal uit te werken zodat de kinderen niet alleen via het jeugdjournaal op de hoogte blijven maar ook door er actief mee aan de slag te gaan. Als ik tevreden ben van mijn materiaal en het goed genoeg vind om te delen, zal het hier zeker op de blog verschijnen. Zijn jullie fan?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.