Techniek in het derde leerjaar: lesideeën en doelen per thema

Bij het begin van de vakantie heb ik in mijn hoofd altijd een hele lijst met dingen die ik graag wil uitwerken. Zo stonden er dit jaar de technieklessen op. De voorbije jaren kwamen die lessen eigenlijk niet voldoende aan bod dus het was hoog tijd om daar verandering te brengen.

Het plan was om bij elk thema van w.o. dat op het programma staat, een techniekles/-opdracht te bedenken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want niet alle thema’s zijn zomaar aan techniek te linken. Na veel zoek- en denkwerk heb ik bij elk thema (buiten verkeer) iets gevonden waarvan ik tevreden ben.

Ook linkte ik meteen aan elke les de doelen (van het vvkbao), zo kreeg ik een goed overzicht en wist ik welke doelen wel en niet bereikt zouden worden. Zoals jullie in het overzicht zullen zien, wordt niet aan alle doelen gewerkt. Het zijn doelen per graad, en de leerkracht van het 4de leerjaar kan nog verder aanvullen.

In het overzicht zien jullie welke onderwerpen aan bod komen bij de verschillende thema’s. Soms is de connectie heel logisch, soms is het een beetje doordenken. Zo kan je op het eerste zicht het thema ‘Werk aan de winkel’ niet meteen linken aan een parachute maken maar als je daarvoor boodschappenzakjes gebruikt, is de verbinding al iets duidelijker. De onderwerpen zijn in dit overzicht nog niet uitgewerkt. Dit komt omdat ik dat nog niet op papier heb gezet. In mijn hoofd hebben al heel wat ideeën vorm gekregen maar het neerschrijven is net iets moeilijker. Beschouw dit overzicht als een richtlijn waarop ik verder zal bouwen. De kans is groot dat in de loop van de tijd nog opdrachtenfiches of lesverlopen uitgelegd zullen worden op de blog.

Om het techniekoverzicht te bekijken, klik dan op de volgende afbeelding.Techniek - overzicht lessen en doelen

Advertentie

2 gedachtes over “Techniek in het derde leerjaar: lesideeën en doelen per thema

    • Elise zegt:

      Als je op de afbeelding klikt, kom je bij het bestand uit waar je het beter kan lezen. Ik heb voorlopig nog geen concrete fiches bij de technieklessen. Bij m’ijn huis, mijn thuis’ staat inderdaad de bouw van een huis als onderdeel. Dat is niet echt een opdracht maar eerder de les over hoe een huis wordt gebouwd en welk vakmannen daarbij helpen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.