Lentebloemen inoefenen met een puzzelspel

Al wie mij volgt op Facebook of Instagram zag al dat ik dit weekend serieus heb zitten knoeien met zelfgemaakte puzzels. Ik wilde graag puzzels maken als lesafsluiter bij de les over lentebloemen. Alles leek op m’n computerscherm heel mooi. Ik zocht kleurrijke foto’s, maakte er puzzelstukjes van en ging aan de slag. Alleen bleek het nog geen sinecure om die stukjes mooi stevig te maken. Ik lamineerde, plastificeerde, knipte, sneed maar niks ging goed. Na lang proberen, besloot ik toch maar om het idee van de puzzels achterwege te laten. Wat ik dan wél als lesafsluiter bedacht, laat ik graag aan jullie zien.

Ik zocht een afsluiter waarvoor ik niet te veel materiaal nodig had, waarbij de leerlingen de benamingen van de bloemen regelmatig zien terugkomen en waarbij ook foto’s aan bod komen. Zo zouden ze de leerstof van die les al een beetje kunnen vastzetten. Als ik zo’n spel wil bedenken, neem ik altijd een kladblad en begin ik willekeurige ideeën op te schrijven. Na heel wat schrijven en nog meer schrappen bedacht ik het volgende spel.

De leerlingen gaan samen zitten in groepjes van max. 6 personen. Elke leerling trekt een bloemenkaart waarop de bloem en de bijhorende naam staan. In het midden zetten ze het potje waarin alle losse bloemenstukjes zitten. Elke bloemenkaart telt 6 stukjes, die zijn nodig om de foto weer volledig te maken. Dan dobbelen de leerlingen om beurt met de dobbelsteen. Afhankelijk van welk getal ze gooien, mogen ze iets (of niets doen). Bij 1 moeten ze een kaartje dat ze al hebben weer in het potje steken. Als ze nog geen kaartje hebben, doen ze niets. Bij 2 of 4 mogen ze een kaartje uit het potje nemen. Als dat een kaartje van hun eigen bloem is,  mogen ze dat op de juiste plaats op hun kaart leggen, anders gaat het weer in het potje. Als ze een 6 gooien, mogen ze 2 kaartjes trekken. Bij een 3 of een 5, doen ze niets. De persoon die als eerste zijn kaart volledig heeft bedekt met zijn 6 kaartjes, is de winnaar.

Dit zijn de spelregels die ik voorlopig heb opgesteld. Als ik nu in de loop van het spel merk dat het niet goed vooruit gaat, kan ik de regels nog altijd veranderen en bijvoorbeeld de regel van de 1 weglaten.

Als je het spel ook graag wil spelen in de klas, kan je al het materiaal downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken. De  eerste drie bladzijden zijn de spelkaarten, de laatste drie bladzijden zijn de kaartjes. Daarbij is het de bedoeling dat je elke foto in 6 stukken knipt. Op elke foto staan lichtgrijze lijnen, die helpen je om het juiste formaat van vakjes te knippen.

Ik ben heel tevreden met het materiaal dat ik nu gemaakt heb en ben al vergeten hoe ik geknoeid heb met de puzzels. Hopelijk vinden de kinderen het een leuk spel.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.