Stappenplan om een paasmandje te weven

Toen ik jullie op Facebook en Instagram het paasmandje liet zien dat ik met de kinderen in de klas maakte, reageerden jullie heel erg enthousiast. Het was duidelijk: een stappenplan voor dit mandje was meer dan welkom. Ik heb dan ook geprobeerd om alle stappen zo goed mogelijk uit te schrijven. Het is helaas wel een stappenplan zonder foto’s maar mochten er nog onduidelijkheden zijn, ik geef met plezier nog wat extra uitleg.

Voorbereiding

Neem A4-bladen in frisse lentekleuren. Ik koos voor geel, groen, oranje, roze en lichtblauw. Snijd of knip de papieren in stroken van 2 cm breed. Voorzie zowel stroken in de lange als in de korte richting. Je kan hiervoor dit sjabloon gebruiken (laat dan de randjes weg) maar je kan dit natuurlijk ook met een lat tekenen.

Voorzie ook een aantal gekleurde papieren die niet in stroken verdeeld zijn. Hier moeten de kinderen later een cirkel uit knippen.

Benodigdheden per leerling

 • 3 lange stroken in kleur A
 • 3 lange stroken in kleur B
 • 7 korte stroken in kleur C
 • 7 korte stroken in kleur D
 • 1 korte strook in een kleur naar keuze (voor het handvat)
 • een stukje papier in een kleur naar keuze om een cirkel uit te halen (voor de bodem)
 • lijm

Stappenplan

 1. Leg de 6 lange stroken afwisselend van kleur naast elkaar zodat ze een matje vormen. Ze moeten mooi gelijk liggen.
 2. Neem 1 korte strook van kleur C en lijm die bovenop de lange stroken, bovenaan de rand. Zorg ervoor dat de strook mooi in het midden ligt, zodat bovenaan en onderaan ongeveer evenveel uitsteekt. Deze strook zorgt ervoor dat de 6 lange stroken mooi in vorm blijven liggen.
 3. Weef 1 strook van kleur D tussen de lange stroken en zorg dat de strook mooi tot tegen de vorige korte strook komt. Lijm de korte strook vast op de buitenste lange stroken. Je moet dus op 2 kruispunten lijmen.
 4. Doe stap 3 afwisselend met korte stroken in kleur C en D tot je een mooi matje bekomt.
 5. Lijm de laatste strook vast aan het uiteinde van elke lange strook.
 6. Plooi nu de uiteindes van de korte stroken aan de bovenkant naar binnen en lijm ze vast aan je matje.
 7. Doe lijm op de eerste korte strook uit stap 2, draai je mandje als een buis en plak de uiteinden aan elkaar vast. Duw dit goed aan zodat je mandje niet loskomt. Je hebt nu een cilinder die aan de bovenkant al mooi afgewerkt is.
 8. Doe op 1 uiteinde van een korte strook een beetje lijm en kleef de “buurstrook” er op het uiteinde aan vast. De stroken zullen dan een beetje naar binnen plooien maar dat is de bedoeling aangezien dit je bodem wordt.
 9. Doe telkens een beetje lijm aan het uiteinde van de strook die net vastgemaakt is en kleef zo alle “buurstroken” aan elkaar vast tot je alle stroken verwerkt hebt en de bodem dicht is.
 10. Knip uit het gekleurd papier een cirkel die iets kleiner is als je bodem (ik gebruikte de onderkant van een plastieken beker als sjabloon) en kleef deze langs buiten vast op de bodem van je mandje.
 11. Neem de laatste korte strook. Doe op de 2 uiteinden lijm en kleef ze aan de binnenkant van je mandje vast zodat je een handvat hebt.
 12. Vul het mandje met paaseitjes en klaar!

Ziezo, hopelijk heb ik alle stappen duidelijk kunnen uitleggen en kunnen jullie nu zelf aan de slag om een vrolijk paasmandje te knutselen.

3 gedachtes over “Stappenplan om een paasmandje te weven

  • Elise zegt:

   Je neemt lange stroken als basis en kleeft die met 1 korte strook vast. Daarna weef je de korte stroken ertussen. Je krijgt dan een matje dat vooral breed is, dat eigenlijk horizontaal ligt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.