Kraak de code: x en : tot 1000 op een speelse manier inoefenen

De voorbije maanden oefenden we in de klas veel manieren om te vermenigvuldigen en delen tot 1000. De kinderen leerden hierbij heel wat verschillende trucjes die het voor hen makkelijker moesten maken om de oefeningen op te lossen. Door de vele trucjes zagen de kinderen echter niet meer welke oplossingswijze nu bij welke oefening hoorde. Hoog tijd dus om veel te oefenen. Om dat oefenen op een leuke manier te laten verlopen, maakte ik een kraak de code-werkblad.

De kinderen kregen een blad waarop 8 kluizen staan afgebeeld. Aan elke kluis hangt een prijskaartje, zoveel geld kunnen ze met die kluis verdienen. Door 3 oefeningen op te lossen en uit elke uitkomst een bepaald cijfer te nemen, konden ze de code kraken. Hoe meer codes ze gekraakt hadden, hoe meer geld ze verdienden, maar dat geld kregen ze alleen maar als de volledige code juist was.

Ik liet de kinderen vrij kiezen in welke volgorde ze de oefeningen wilden maken, zo konden ze kiezen om meteen voor een dure kluis te gaan waarbij moeilijkere oefeningen hoorden, of eerst de makkelijkere codes te kraken. Om de kinderen een beetje structuur aan te bieden, mochten ze gebruik maken van de hulpkaarten. Ook mochten ze vragen stellen aan mij, maar dan zouden ze een beetje geld verliezen. Hoeveel geld dat was, had ik op voorhand voor ieder kind bepaald, afhankelijk van hoe sterk die leerling is in wiskunde.

Op het einde van de les werden de juiste codes opgelijst en konden de kinderen berekenen hoeveel geld ze verdiend hadden. Zo werd dan ook gekeken of ze goede boeven waren of niet. Met dit werkblad vonden de kinderen het geen enkel probleem om veel oefeningen te maken en rekenden ze erop los.

Als je het werkblad ook graag wil gebruiken, klik dan op onderstaande afbeelding.

kraak-de-code

Advertentie

3 gedachtes over “Kraak de code: x en : tot 1000 op een speelse manier inoefenen

 1. Anne zegt:

  Deze heb ik vrijdag voor de vakantie uitgetest in mijn klas… ze waren dolenthousiast!
  Fijn om hen op die manier de saaie herhalingsoefeningen te kunnen aanbieden op een leuke manier!
  Dank je wel om te delen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Margaretha zegt:

  Ziet er supertof uit. Ik zou het ook graag gebruiken. Alleen, er zit nog een klein foutje in het doc. De getallen tussen haakjes, die aangeven welke de positie is van de getallen, klopt in vele gevallen niet. Eventueel combineren met getallenkennis door de positie van de getallen met E,T,H aan te geven? Of met bewerkingen door de leerlingen aan het eind te laten bereken hoeveel geld ze nu verdiend hebben (na correctie met een verbetersleutel)?

  Like

  • Elise zegt:

   Oei ik denk dat je het verkeerd geïnterpreteerd hebt. De getallen tussen haakjes willen zeggen welk cijfer ze van die uitkomst moeten gebruiken. Het cijfer van de eerste uitkomst komt in het eerste vakje, enzovoort…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.