Dat de klok voor veel kinderen een grote moeilijkheid blijft, is geen geheim. Toch vind ik dat de handleidingen van wiskunde niet voldoende lessen voorzien om het proces van het kloklezen grondig in te oefenen. Ik besloot dan ook om zelf een logische opbouw voor de lessen van de klok te voorzien en werk nu stap voor stap materiaal uit. Ik wissel klassikale theorielessen af met speelse groepslessen en heb de indruk dat de kinderen gebaat zijn bij deze manier van werken.
Voor de kerstvakantie werkte ik voornamelijk aan de herhaling van de leerstof van het 2de leerjaar: de analoge klok lezen tot op het kwartier nauwkeurig. Nu, na de kerstvakantie, probeer ik een wekelijkse klokles van een half uurtje in te plannen om zo stap voor stap de volledige analoge én digitale klok aan te leren.
Deze week leerde ik de kinderen de analoge klok lezen tot op 5 minuten nauwkeurig, en dan enkel het gedeelte van ‘over het uur’ (5 over, 10 over, kwart over, 20 over, 25 over). Om de leerstof in te oefenen, maakte ik drie spelletjes waarbij specifiek deze tijdstippen aan bod komen. De spelletjes zijn heel basic en niet te ingewikkeld zodat de kinderen er snel mee aan de slag kunnen. Ook is het mijn plan om deze spelletjes opnieuw te maken voor de andere delen van de leerstof. De kinderen zullen de spelletjes herkennen en kunnen dan meteen beginnen oefenen.
De spelletjes kan je downloaden door op onderstaande afbeeldingen te klikken.
Het eerste spel is een domino. De kaartjes worden verdeeld over de kinderen en ze proberen samen de slang volledig te leggen, van begin tot eind.
Het tweede spel is de bekende memory. Op de X-kaartjes staat het uur in woorden, op de O-kaartjes staat de klok, en zo moeten de kinderen op zoek naar de juiste combinaties. Als je dit bestand dubbelzijdig afdrukt, staan de X en O meteen op de juiste plek op de achterkant van de kaartjes.
Het derde spel is een soort van 4 op een rij. Dit spel kan in groep of individueel gespeeld worden. Elk kind legt een blad voor zich en zet zijn pion op een klok naar keuze. Wanneer ze dobbelen, mogen ze hun pion verplaatsen. Ze lezen de klok waarop ze terecht komen en gaan in het rooster in het midden van hun blad op zoek naar het bijhorende tijdstip. Als dit tijdstip in hun rooster staat, mogen ze dit met een whiteboard-stift aankruisen. Wie als eerste 4 op een rij haalt, wint het spel.
Knap werk !
LikeGeliked door 1 persoon
Geweldig! Ook ik merk dat het klokuren een moeilijk onderwerp is in het derde. Vanaf de 5 minuten in het spel komen, lijken ze ook al het voorgaande vergeten te zijn en kunnen ze plots geen half of kwart meer… spelletjes zijn een leuke manier om de leerstof dan in te oefenen. Super idee en uitwerking!
LikeGeliked door 1 persoon
Kloklezen, niet klokuren…
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel ! Ik gebruik het deze week al 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Heel bruikbaar materiaal! Ga deze tijdens het hoekenwerk gebruiken.
Bedankt!
LikeLike
Het is een leuk spel maar het is jammer dat je niet de officiële benamingen gebruikt. 20 over 9 is officieel 10 voor half 10, zo wordt het ook aangeboden in de methodes. Tip voor de volgende keer.
LikeLike
In België is dat wel officieel.
LikeLike
Ik ga het laatste spelletje (4 op een rij) gebruiken in mijn 2e jaar b-stroom. Bedankt om dit te delen!
LikeLike
Knap én zeer bruikbaar materiaal, dank je wel!
LikeGeliked door 1 persoon
Zeer bruikbaar en superleuk materiaal. Bedankt.
LikeGeliked door 1 persoon