Stopbord en dikke duim

Stel je even voor: Alle leerlingen zijn ijverig aan het werk in hun schrift van wiskunde. Enkel leerling X blijft maar onnozel doen tegen zijn buur. Een grapje hier, een duwtje daar en van werk komt niets in huis. Je stapt naar leerling X toe en geeft hem een opmerking. Alle leerlingen zijn afgeleid en richten hun ogen op het gebeuren. Na het gesprekje wil je dat alle leerlingen weer aan het werk gaan maar die zijn natuurlijk hun concentratie kwijt.
Is deze situatie herkenbaar in jouw klas? En vind je het ook zo lastig dat het lesgebeuren onderbroken wordt door dit soort dingen? Lees dan vlug verder want ik heb de oplossing.

StopbordWanneer een leerling zich tijdens de les niet aan de afspraken houdt, wil je er vaak kort op reageren zodat dit verkeerde gedrag stopt. Toch wil je er niet al te veel aandacht aan schenken want je hele les onderbreken voor negatief gedrag is geen goede boodschap voor de andere leerlingen. Om het slechte gedrag toch een halt toe te roepen maakte ik een stopbord. Dit stopbord heb ik een aantal keren afgedrukt en gelamineerd zodat ik het tijdens de les op de bank van de leerling in kwestie kan leggen. Zonder er woorden aan vuil te maken, maak ik dan toch duidelijk dat ik het gedrag niet pik. De leerling kan dan de boodschap lezen en zijn gedrag bijsturen. Dikke duimWanneer ik een verandering in het gedrag opmerk, neem ik het stopbord weer weg.

Natuurlijk wil ik niet alleen slecht gedrag aandacht geven. Ook al doe ik het niet met woorden, ook een stopbord geven is er aandacht aan besteden. Daarom maakte ik een dikke duim. Kinderen die (opvallend) goed bezig zijn, kunnen zo’n duim verdienen. Na een lesblok verzamel ik alle duimen weer. Op deze manier hoop ik de kinderen te motiveren om duimen te verdienen in plaats van stopborden.

Als jij deze methode ook eens wil testen in de klas en het stopbord en de dikke duim wil downloaden, klik dan op de afbeelding.

Stopbord en dikke duim

 

5 gedachtes over “Stopbord en dikke duim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.