Jeugdboekenweek: leesvlaggetjes

JeugdboekenweekWe zijn alweer aangekomen bij de laatste activiteit voor de jeugdboekenweek hier bij De juffrouw zegt. Ik deelde heel verschillende ideeën om in de klas te werken rond het thema ‘Weg van de stad’ en om af te sluiten vertel ik jullie vandaag hoe ik de kinderen deze periode extra wil motiveren om te lezen. Als je nog eens alle activiteiten bij de jeugdboekenweek op een rijtje wil zien, klik dan hier voor een overzicht.

Al een tijdje ben ik op zoek naar een nieuwe manier om kinderen te motiveren om in hun vrije tijd goed te lezen. Veel oefenen is namelijk van cruciaal belang om vooruitgang te boeken in het technisch lezen. De kinderen krijgen in de klas regelmatig een vrij momentje waarin ze mogen lezen maar ik verwacht van hen ook dat ze thuis lezen. Wat voor boek ze lezen maakt mij niet uit, zo lang ze er maar actief mee bezig zijn.

Deze periode van de jeugdboekenweek lijkt me een perfecte periode om iets nieuws uit te proberen in de klas. Ik wil de kinderen namelijk motiveren om samen een zo lang mogelijk boekenslinger te maken. Elke keer als ze een boek hebben uitgelezen, mogen ze een vlaggetje nemen en dit helemaal invullen. Ze vullen hun naam en de titel van het boek in (auteur heb ik bewust weggelaten omdat ze die vaak niet meer weten van boeken die ze thuis hebben gelezen), duiden het soort boek en het onderwerp aan en geven punten op 10. Ook kleuren ze onderaan de smiley in zodat die weergeeft welk gevoel het boek hen gaf.

Ik ontwierp zelf een leuk vlaggetje en zal dit op verschillende kleuren papier afdrukken en op een zichtbare plaats in de klas leggen zodat de kinderen het zelf kunnen nemen. Ingevulde vlaggetjes kunnen ze dan bij mij afgeven waarna ik ze ophang. Ik ben alvast benieuwd hoe lang onze slinger zal worden.

Wil je mijn vlaggetje ook graag gebruiken? Klik dan op de afbeelding.

Leesvlaggetjes

Inspiratie vond ik bij Lise en Stéphanie.

Een gedachte over “Jeugdboekenweek: leesvlaggetjes

  1. Hilde zegt:

    Dankjewel voor de leuke tips!
    Ik wou nog graag een kleine aanvulling doen tijdens deze jeugdboekenweek. Voor sommige kinderen is lezen een hel door bv dyslexie. Ik ontdekte onlangs Daisy-boeken. Gewone boeken in luisterversie. Meer info vind je op http://www.ikhaatlezen.be

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.