Jeugdboekenweek: schrijfopdracht

JeugdboekenweekTijdens één van mijn vele zoektochten op Pinterest stootte ik op grappige foto’s die gebruikt worden als inspiratie voor een schrijfles. Deze manier van werken wordt ‘writing prompt’ genoemd. Voor de jeugdboekenweek creëerde ik zelf een foto die past bij het thema ‘weg van de stad’ zodat de kinderen er iets leuks bij kunnen schrijven.

In een stad valt heel veel te zien en heel veel te beleven. Iedereen is echter zo vaak met zichzelf bezig dat veel mooie dingen niet gezien worden. Mensen zijn bezig op hun gsm, crossen van hier naar daar of zijn in gedachten verzonken. Druk druk druk en dus geen tijd om rond te kijken en te genieten. Maar wat als nu bomen in een stad ogen zouden hebben en wat als zij zouden rondkijken? Wat zouden ze dan zien?

Ik zocht een foto van een boom in een drukke stad en vond toevallig deze grote boom in een grijze stad, ideaal voor de opdracht die ik erbij in gedachten had. Ik plakte ogen op de boom en klaar was kees.

Bij deze foto geef ik de kinderen dan de opdracht om een verhaal te verzinnen van wat de boom gezien kan hebben. Het is dan de bedoeling dat ze dat verhaal schrijven vanuit het standpunt van de boom. Een beetje in de zin van de boom die zegt “Moet je nu eens horen wat ik gezien heb…”

Voordat ik de kinderen laat schrijven, houd ik met hen een brainstorm over mogelijke dingen die de boom kan zien. Hierbij probeer ik om hen verder te laten denken dan de clichés. Als je in de mogelijkheid bent, is het misschien leuk om zelf met de kinderen eens de oefening te doen om ergens in de stad gewoon te zitten en rond te kijken. Zodra ze inspiratie opgedaan hebben, kunnen ze hun idee verder uitwerken in een kladversie waarna ze een nette en afgewerkte versie schrijven. Op het einde kunnen de kinderen die dat willen hun verhaal voorlezen. Leuk om te horen welke verschillende dingen die éne boom allemaal gezien heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.