Jeugdboekenweek: Een woordwolk maken

JeugdboekenweekHet thema van de jeugdboekenweek 2016 is ‘Weg van de stad’. Dit kan heel breed worden opgevat en is niet heel strikt. Een boeiende activiteit om de week mee te starten is een klassikale brainstorm die een woordwolk oplevert.

Afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen kan het zinvol zijn om eerst even te bekijken waarvoor ‘weg van’ kan staan. Je kan ergens weg van gaan en er dus niet meer zijn maar je kan ook ergens weg van zijn en er dus veel van houden. Het is belangrijk dat de kinderen deze dubbele betekenis snappen zodat ze een ruime brainstorm kunnen houden én zodat ze de komende activiteiten ook kunnen linken aan het thema.

Geef de kinderen eerst even de tijd om individueel na te denken en te gaan associëren. Ze mogen alle woorden opschrijven waaraan ze denken bij het thema. Daarna kunnen ze er in kleine groepjes over praten en zo bekijken welke woorden vaak aan bod komen. Tot slot kan er een klassikale bespreking gehouden worden om de vaak voorkomende woorden op te lijsten. Ook de woorden die niet vaak aan bod kwamen, zijn interessant om ter sprake te brengen omdat ze wel eens voor een verrassende wending of een frisse kijk kunnen zorgen.

Na de bespreking kan op de computer (bijvoorbeeld via Wordle) een echte woordwolk gemaakt worden, waarin aan de grootte van de woorden dan heel duidelijk te zien is op welke manier de klas geassocieerd heeft. Druk de woordwolk af en hang hem op in de themahoek. Zo is het startschot meteen gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.