Lesidee gedichtendag 2016

Driewerf hoera, morgen is het weer gedichtendag! Als juf wil ik deze dag zeker niet laten passeren en ik heb dan ook beslist om morgen de dag te vullen met gedichten. De kinderen worden ondergedompeld in een aantal grappige en vrolijke kindergedichten en gaan er ook zelf mee aan de slag.

Doorheen de dag ga ik regelmatig een gedicht voorlezen. Zo zal ik tijdens elke leswisseling mijn gedichtenboek Er staat een taart in lichterlaaiebovenhalen en de gedichten die ik voorhand heb gekozen, voorlezen aan de kinderen. Op die manier maken de kinderen van het 3de leerjaar kennis met poëzie. Ze hebben nog maar weinig tot geen ervaring met gedichten dus het leek me wel interessant om er gewoon een aantal voor te lezen zodat ze kunnen aanvoelen welke teksten allemaal onder poëzie vallen.

Het boek waaruit ik gedichten ga voorlezen is Er staat een taart in lichterlaaie van Jan van Coillie en Harmen van Straaten. Van Coillie maakte een selectie van humoristische kindergedichten en van Straaten zorgde voor de vrolijke illustraties. Dit boek is er eentje dat je af en toe open slaat, een lach op je gezicht tovert en de volgende keer met plezier weer vastneemt. Ik geef het boek een plekje in de klas en laat het zeker de hele poëzieweek in het zicht van de kinderen staan. Zo hoop ik dat de kinderen ook uit zichzelf eens in het boek gaan lezen en nog meer poëzie gaan ontdekken. De gedichten die ik morgen voorlees, kunnen hen hopelijk benieuwd maken naar meer.

Lijmen - Joke van Leeuwen

Een gedicht dat ik al heel lang ken, is ‘Lijmen’ van Joke van Leeuwen. Toen ik het voor de eerste keer las, vond ik het meteen een grappig gedicht en ik wist dat ik het nog regelmatig zou bovenhalen. En nu is dat moment aangebroken. Het plan voor morgen is dat ik dit gedicht voorlees aan de kinderen, waarna ze het gaan vervormen met zelfverzonnen dieren. Zij verzinnen dus 3 gewone dieren en maken er dan 3 mengdieren van. Ze herschrijven het gedicht met hun eigen dieren en maken er dan ook meteen tekeningen bij van de dieren die ze zelf gecreëerd hebben. Zo zijn niet alleen op talig niveau met het gedicht bezig maar kunnen ze er ook creatief mee aan de slag.

 

Fijne gedichtendag!

 

2 gedachtes over “Lesidee gedichtendag 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.