Stappenplan verenkelen en verdubbelen

Woorden zoals plukken, lopen, dubbeldekker en begraven zijn voor veel kinderen geen gemakkelijke woorden om te schrijven. Schrijf ik nu één of twee klinkers? En hoe zit het met die medeklinkers? Bij de methode ‘Tijd voor taal’ wordt aan de kinderen een stappenplan aangeboden dat hen helpt om deze woorden te schrijven. Dit schema was echter niet helemaal naar mijn zin en ik besloot om dit wat te herwerken.

De eerste moeilijkheid zit al bij het hakken van het woord. Dit is een stap die heel belangrijk is en die reeds ingeoefend wordt in de kleuterklas. Toch blijft dit voor veel kinderen niet eenvoudig. Hier moet dus veel op geoefend worden.

De volgende stap is het luisteren naar het einde van de klankgroep. Wat ik vaak merk is dat kinderen wel goed luisteren maar dat ze niet specifiek letten op het einde van de klankgroep. Bij het woord paarden, hoor ik dikwijls de kinderen zeggen dat ze een lange aa horen. Dat klopt, maar op het einde van de klankgroep is het een r en geen aa. Ook een werkpunt dus!

Na het hakken en het luisteren moeten de kinderen bepalen wat ze precies horen op het einde van de klankgroep. Is het een korte klank, een lange klank of een andere klank? Wat voor volwassenen heel evident lijkt, is het niet altijd voor kinderen.

Zodra de kinderen deze 3 stappen hebben voltooid, kunnen ze in het schema gewoon de pijl volgen om zo te bekijken wat ze moeten doen. Wij gebruiken op school onthoudzinnetjes die zeker mee in het stappenplan moesten opgenomen worden omdat we merken dat de kinderen deze zinnen echt als houvast gebruiken.

Het uiteindelijke resultaat van het stappenplan ziet er zo uit. De poster hangt in groot formaat aan het bord maar elk kind heeft ook een A6-blaadje waarop het schema staat om bij zich te houden tijdens de les.

Ik voeg het bestand twee keer toe. In het eerste bestand vind je één A4. Die kan je vergroten tot een poster of op gewoon formaat afdrukken.

Stappen verenkelen verdubbelen grote afdruk

Het tweede bestand uit vier keer het stappenplan. Als je dit wil afdrukken zodat je het vier keer in A6-formaat hebt, ga je naar het afdrukscherm, kies je ‘meerdere’ en vul je ‘4’ in, waarna je de liggende afdrukstand selecteert.

Stappenplan verenkelen verdubbelen vier keer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.