Herfstweek: werkblad de paddenstoel

Gisteren deelde ik voor de herfstweek het voorblad van de bundel. In die bundel moeten ook werkblaadjes zitten, daarom toon ik vandaag het werkblad dat ik maakte over de paddenstoel.

In het begin van het thema van de herfst had ik een aantal paddenstoelen bij in de klas, die ik op zwart papier legde. Ik vertelde de kinderen dat we een proefje gingen doen en zij moesten voorspellen wat er zou gebeuren. Ze verzonnen de gekste dingen maar niemand deed de juiste voorspelling. Na enkele dagen zagen de kinderen heel duidelijk de sporen op het zwarte blad. Dit experiment gebruikte ik dan ook als inleiding bij de mijn les over de paddenstoel. Aan de hand van het boek Het leven van een paddenstoel van Angela Royston vertelde ik over sporen, schimmeldraden, hoeden en ringen. De kinderen luisteren heel geboeid en stelden interessante vragen. Door het experimentje waren ze ook heel nieuwsgierig en aandachtig.

Later in het hoekenwerk wilde ik toch ook een werkblad aanbieden over de paddenstoel om de leerstof vast te zetten, als herhaling en als houvast voor tijdens het leren. Ik maakte een werkblad waarop de kinderen konden oefenen op de delen van de paddenstoel en op het verloop van paddenstoelen. De oefening op de achterkant van het blad vonden ze niet simpel maar mits wat denkwerk samen met de kinderen hebben ze het toch allemaal kunnen oplossen.

Het werkblad kan je downloaden door op de onderstaande afbeelding te klikken.

Herfst de paddenstoel

Advertentie

3 gedachtes over “Herfstweek: werkblad de paddenstoel

 1. Bart zegt:

  Klein vraagje: welke paddenstoelen heb je gebruikt voor dat sporen-experiment? Want ik heb het al twee jaar geprobeerd met zelf geplukte paddenstoelen en de eerste keer lukt het, maar de tweede keer faalde het. Ik denk dat ik dit jaar ze misschien moet kopen?

  Like

  • Elise zegt:

   Eerlijk gezegd, geen idee wat voor paddenstoelen het waren die ik gebruikte. Gewoon lang genoeg laten liggen en dan lukte het wel. Spontaan zou ik denken dat het niet zal lukken met gekochte paddenstoelen omdat die hun sporen misschien al kwijt zijn. Maar daar kan mijn buikgevoel natuurlijk helemaal verkeerd in zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.