Verjaardagsfeest in Halloweenstijl

Afgelopen vrijdag, 30 oktober, was ik jarig. Normaal valt mijn verjaardag in de herfstvakantie maar heel af en toe gebeurt het dat ik vlak voor de vakantie mijn verjaardag al vier. Zo ook dit jaar. Het leek me leuk om vrijdagnamiddag in de klas een verjaardagsfeest te organiseren. Omdat ik vlak voor Halloween verjaar maakte ik er meteen een themafeest van.

Aan het feest ging heel wat denkwerk vooraf. Een aantal dingen stonden vast: ik had tijd van 13.00 tot 15.00, er zouden 16 leerlingen zijn, het thema is Halloween. Toch moesten er nog heel wat dingen beslist worden: Welke activiteiten organiseer ik? Alles klassikaal of in kleine groepjes? Geef ik een aparte traktatie of voorzie ik lekkers voor tijdens het feest? Ik nam een blad en schreef alle ideeën op waarna ik de beste ideeën samenvoegde en zo een toffe activiteitenlijst voor het feest opstelde.

Mijn plan was om bij het begin een “takenlijst” aan het bord te hangen waarop een aantal voorbereidingen staan die voor het feest getroffen moeten worden. Zo krijgen de kinderen mee de verantwoordelijkheid om het feest op te bouwen. Ze moesten drankjes en hapjes maken, mochten wat knutselen, de klas versieren… Ik overliep eerst kort alle taken, wees waar het materiaal stond en zette de kinderen al snel aan de slag. Ze moesten wel telkens komen melden bij mij welke taak ze gingen doen en met hoeveel personen ze waren zodat ik het overzicht bleef houden en kon bijsturen waar nodig. De kinderen waren heel enthousiast en wilden gelijk aan de slag gaan. Er zaten ook heel verschillende taken bij zodat er voor ieder wat wils was.

Klasinrichting collage

De kinderen waren ongeveer een dik uur bezig met alle taken van de checklist. Door de grote verscheidenheid in taken kon iedereen naar hartenlust variëren en bleef het interessant. De taken waren ook niet te groot zodat ze in dat uur verschillende dingen konden doen.

Sfeerbeelden collage

Na alle voorbereidingen was het tijd voor het echte feest. De kinderen poseerden op de foto met hun photo booth-materiaal en hun geschminkte gezichtjes.

Photo booth collage

Ze smulden van de hapjes en de drankjes en mochten liedjes aanvragen waarop dan gedanst werd. Ook mochten ze zich even helemaal uitleven op het bord en zongen we vrolijke liedjes.

Hapjes en drankjes collage

Op het einde van de middag stopte ik het feest een kwartiertje voordat de bel ging zodat we met z’n allen konden opruimen. Alle kinderen schoten meteen in actie om de klas weer helemaal in de plooi te krijgen.

Het was een heel leuk feest waarvan zowel de kinderen als ik genoten hebben. Wil je volgend jaar ook graag een halloweenfeest in de klas, dan kan je de checklist downloaden door op de afbeelding te klikken.

Halloweenfeest

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.