Knutselidee: gekke kapsels

Op vrijdagnamiddag doe ik muzische vorming in de klas. Beeld, muziek, drama…ik laat graag alle domeinen aan bod komen om met de kinderen muzisch bezig te zijn. Dat betekent ook dat ik elke week op zoek ben naar een leuke activiteit. Het zoeken én vinden is niet altijd even makkelijk. Wat het hele proces wat eenvoudiger maakt, is het vertrekken vanuit een thema. Ik wilde deze week graag knutselen met de kinderen en besloot op zoek te gaan naar een beeldopdracht dat bij ons thema van taal ‘Haar haar’ past. Ook nu weer was Pinterest mijn beste vriend. Ik zocht én ik vond.

Voordat ik begon te zoeken had ik al een vaag idee in mijn hoofd. Ik wilde de kinderen een hoofd zonder
haar laten tekenen en daarop dan gekke kapsels laten maken. Hoe ik dat precies zag, wist ik nog niet. Na een aantal zoektermen te proberen, kwam ik een foto tegen van een getekend hoofd en haar van uit elkaar geblazen waterverf. Het geheel zag er kleurrijk uit en ik denk dat de kinderen het wel een leuke activiteit zullen vinden.

Gekke kapselsEerst en vooral moeten ze hun hoofd tekenen op wit papier. Ze mogen hiervoor iets meer dan de helft van het blad gebruiken, de bovenste helft blijft leeg. Ik laat ze dit kleuren met potloden omdat ik wil dat het haar hetgene is wat het meest in het oog springt.

Als hun hoofd getekend is, druppelen ze waterverf op hun blad. Deze verf blazen ze dan met een rietje alle kanten uit. Door verschillende kleuren te gebruiken, komen de kinderen ineens in contact met het mengen van kleuren. Door bijvoorbeeld rood en geel door elkaar te blazen, zullen misschien wel oranje plukken ontstaan.

Ik wil de kinderen vooral motiveren om het lekker gek te maken. Doel is om een realistisch gezicht te tekenen met een kapsel dat helemaal afwijkt van de realiteit.

Voor de snelle leerlingen heb ik ook nog een blad voorzien waarop kale hoofden staan, deze hoofden kunnen ze dan van een leuk kapsel voorzien.

Kapsels tekenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.