Dagplanning voor 1 september

Nu de verjaardagskalender, het takenbord en de terug naar school-bundel in orde zijn, rest me nog één taakje om het nieuwe schooljaar vlot te starten: een planning voor 1 september maken. Ik noteerde een aantal dingen die ik zeker wilde doen die dag en maakte er een duidelijk dagverloop van. Niet heel spectaculair, maar misschien wel interessant voor wie niet zo goed weet hoe de eerste schooldag op te vullen.

Onze schooldag start om 8.45. Ik ga met de hele klas naar boven en laat de kinderen op zoek gaan naar hun plaats. Onder elke stoel hangt een etiket met hun naam erop zodat ze zien waar ze mogen gaan zitten. Als iedereen zijn plaats gevonden heeft heet ik de kinderen welkom in het derde leerjaar. Omdat ze elkaar 2 maanden niet gezien hebben, zitten de kinderen meestal op hete kolen om te vertellen wat ze in de vakantie allemaal gedaan hebben. Ik neem hier dan ook even de tijd voor en luister naar hun belevenissen.

Voorblad kladschriftNa alle verhalen is het tijd om ons te verdiepen in het materiaal. Alle boeken, schriften, pennen… worden uitgedeeld en netjes opgeborgen in de banken. Als alles een plaatsje heeft gekregen, deel ik de voorbladen van de schriften uit. De leerlingen schrijven hun naam er op en kleven ze in in de schriften. Als er nog veel tijd is, mogen ze de voorbladen ook inkleuren.

Kaarten keuzekastIk vermoed dat het ondertussen wel tijd zal zijn voor de
speeltijd. Van 10.25 tot 10.40 gaan de leerlingen even naar buiten om een frisse neus te halen.

Na de speeltijd verkennen we ook het materiaal dat in de klas aanwezig is. De leerlingen krijgen de kans om alles goed te bekijken en ik licht de werking van de keuzekast, het takenbord en het startmoment toe.

Bundel terug naar schoolHierna gaan we van start met onze W.O.-bundel. De leerlingen formuleren hun verwachtingen voor komend schooljaar en we stellen samen de klasafspraken op.

Na wat lichte arbeid is het om 11.55 tijd om te gaan eten. Om 13.10 neem ik de leerlingen weer mee naar boven.

In de namiddag zet ik de leerlingen aan het werk om hun lego-mannetje voor de verjaardagskalender te versieren. Ze kunnen dan ook nog verder met het inkleuren van hun voorblad voor de schriften.

Tot slot leer ik hen nVerjaardagskalenderog het verjaardagslied aan dat ik in de klas wil zingen zodat ze dit bij de eerste jarige al uit volle borst kunnen meezingen.

Na de laatste speeltijd neemt de turnmeester de kinderen nog mee naar de sporthal om zich daar nog een uurtje uit te leven.

En dan zit de eerste schooldag er alweer op.

 

3 gedachtes over “Dagplanning voor 1 september

  1. Evie adams zegt:

    Ik heb een spel uitgewerkt zoals één-tegen-allen … Ik plaats alle praktisvhe zaken die moeten gebeuren aan het bord en de leerlingen moeten deze samen proberen te voltooien en krijgen dan een beloning. De taakjes gaan van een groepsfoto nemen tot hun naam op de werkboeken schrijven … Zo zie je ook direct wie er de leiding neemt en win je heel wat tijd … Ik wil je gerust mijn voorbereiding eens sturen , stuur me een mailtje en dan doe ik het…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.