Aan de slag met een gedicht

Lijmen - Joke van LeeuwenElk jaar, ergens in januari, vindt de gedichtendag plaats. De hele dag kom je in aanraking met de mooiste, grappigste, meest ontroerende gedichten en hoor je dingen die je niet eerder hoorde. Als leerkracht vind ik het mijn taak om ook kinderen kennis te laten maken met gedichten. Afgelopen gedichtendag las ik de hele dag gedichten voor. Ik ging ook samen met de kinderen aan de slag met het gedicht ‘Lijmen’ van  Joke van Leeuwen.

Als kind was ik verzot op boeken. Ik las niet alleen romans maar ook gedichtenbundels nam ik regelmatig mee naar huis uit de bibliotheek. Eén gedicht dat altijd bij me is blijven hangen, is ‘Lijmen’ van Joke van Leeuwen. Een schattig en aandoenlijk gedicht dat voor kinderen wel herkenbaar kan zijn.

Ik las het gedicht voor in de klas en deed een kleine nabespreking met de kinderen. Wat vonden ze ervan? Wat is er grappig? Hebben ze zelf al iets meegemaakt wat hier op lijkt? Na het gesprek laat ik de kinderen drie dieren opschrijven. Ik vertel er nog niet bij wat er daarna gaat gebeuren zodat ze hun keuze niet laten beïnvloeden door de vervolgopdracht. Zodra ze de drie dieren hebben opgeschreven, laat ik ze de dieren mengen zodat er drie nieuwe dieren ontstaan. Sommige kinderen kunnen dit heel vlot zelf, kinderen die het er wat moeilijker mee hadden, gaf ik de tip om alle woorden in 2 te hakken en zo 2 nieuwe delen aan elkaar te plakken. Wanneer ze dit gedaan hadden, kregen ze van mij een invulblaadje waarop ze hun eigen gedicht konden schrijven. Dit blaadje werd dan op een A4-blad gekleefd en rond hun gedicht tekenden ze dan hun nieuwe dieren en een mooie omgeving erbij.

Deze activiteit viel bij de kinderen goed in de smaak. Doordat ze zelf nieuwe combinaties maakten, werd er heel wat afgelachen en die nieuwe dieren dan ook nog tekenen zorgde zeker voor heel wat hilariteit.

Via de afbeeldingen hieronder kom je bij de bestanden terecht van het oorspronkelijke gedicht en de invulversie voor de kinderen. De invulversie druk ik 2 pagina’s per vel af zodat de kinderen een A5-blaadje hebben om hun gedicht op te schrijven.

Lijmen origineel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lijmen invulversie

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.