Niet alle kinderen zijn hetzelfde (gelukkig maar) en ze werken dus ook niet allemaal op hetzelfde tempo. Regelmatig gebeurt het dat sommige kinderen al klaar zijn met een opdracht wanneer andere kinderen nog aan het werk zijn. Om de kinderen zelfstandig aan het werk te houden, voorzie ik een keuzekast. In deze kast staat heel wat materiaal dat de kinderen alleen kunnen gebruiken. Voorlopig heb ik 13 keuzes voor de kinderen. Ik vind het echter wat te veel als ze elke keer ze de kans krijgen uit de 13 dingen moeten kiezen. Voor sommige kinderen kan dit een grote overdondering zijn, andere kinderen kiezen dan weer uit gewoonte altijd voor hetzelfde. Daarom ga ik een keuzelint voorzien waarop te zien is uit welke materialen ze mogen kiezen.
Bij het opruimen in de klas kwam ik heel wat zelfcorrigerend materiaal tegen. Verschillende mini-loco’s, een paar lexidata’s en een varia. Ook vond ik doosjes met quizkaarten, een paar pakketjes om te tangrammen en vouwblaadjes. Ik voegde zelf nog een aantal dingen toe waar ik aan dacht en kwam zo tot een lijstje van 13 activiteiten:
- Op de computer
- Lexidata
- Miniloco
- Varia
- Tekenopdracht
- Spelletjeskaft
- Quizkaarten
- Tangram
- Vrij lezen
- Afwerkkaftje
- Luisterverhaal
- Kleurplaat
- Vouwblaadjes
Voorlopig heb ik het idee om een touw op te hangen aan de muur. Hieraan zal ik dan per dag (of misschien per week?) 4 of 5 kaarten aan hangen. Zo weten de leerlingen waaruit ze mogen kiezen. Het kan natuurlijk wel zijn dat ik soms alleen het kaartje van het afwerkkaftje hang als ik vind dat ze eerst bepaalde taken moeten afwerken voordat ze mogen kiezen. Ook zal ik de keuzekast niet alleen gebruiken voor wie al klaar is maar tijdens een hoekenwerk kunnen de activiteiten ook van pas komen.
Voor elke mogelijkheid heb ik een kaartje voorzien waarop een prentje en de activiteit staat. De kaartjes zijn 13 cm x 13 cm zodat de leerlingen vanop een afstand al kunnen zien wat de keuzemogelijkheden zijn. Deze hang ik dan met een wasspeldje aan de draad.
Wil je de kaartjes ook graag gebruiken? Download ze dan door op de afbeelding te klikken.
Ben je benieuwd naar het materiaal dat ik gebruik in de keuzekast? Hou dan zeker de blog in de gaten want ik zal er later nog over schrijven.
Welke activiteiten voorzie jij als de kinderen sneller klaar zijn? Heb je nog tips voor mij? Voorlopig zijn het 13 mogelijkheden maar dat mogen er zeker nog meer worden.
Ik had vorig jaar 9u contractwerk in m’n klas. Op woensdag waren er soms al leerlingen klaar. Ik had extra werkblaadjes/puzzelblaadjes, maar tegen het einde van het schooljaar kwamen die er langs hun oren uit. Daarom heb ik ook een kieskast in elkaar gestoken, op basis van de talentenarchipel. Er zijn dus 8 keuzes, op basis van een talent. Dit zijn de mogelijkheden:
– beeldknap: dier tekenen & kleuren in de stijl van Mondriaan
– beweegknap: origami
– mensenknap: met twee een kettingverhaal schrijven
– muziekknap: op de computer een muziekstukje ontwerpen met Incredibox
– natuurknap: electrocomputer met de fauna & florakaarten
– rekenknap: my first rummikub
– woordknap: Boggle
– zelfknap: op de computer & Wordcloud een woordtekening over zichzelf maken
Ik ga deze activiteiten nu eerst uitproberen & een checklijst voorzien waarop de leerlingen aanduiden welke activiteiten ze al deden. Als ik zie dat bijna alle leerlingen bijna alle activiteiten hebben uitgeprobeerd, vernieuw ik de activiteiten.
LikeLike
Wow, klinkt alsof je er veel werk in hebt gestoken!
LikeLike
Ik ga werken met een ‘opdracht van de dag’. Deze hang ik steeds op in de klas op een zichtbare plek! Het materiaal is onder de opdracht terug te vinden. De kinderen hebben bij mij in de klas een contractbundel met allerlei opdrachten (taal/rekenen/denkspelletjes) Soms geef ik hen de opdracht hierin te werken als het rondwandelen in de klas of spelen van spelletjes anderen zou afleiden tijdens het werk. Als de opdrachten niet storend zijn, mogen ze ook de ‘opdracht van de dag’ uitvoeren (op een moment waar anderen nog druk aan het werk zijn). Met de opdracht van de dag wil ik proberen om telkens andere kinderen te prikkelen en deze opdracht tegen het einde van de dag te voltooien. De leerlingen die niet van de oefening houden, moeten deze ook niet maken, maar kunnen dan gewoon aan de slag in hun contractbundel. Ze zijn ook op de ‘talentenarchipel’ gebasseerd.
Voorbeelden ‘opdracht van de dag’: origami’s, boggle, puzzel maken met mousse, experimenteren met vouwblaadjes, maze game, uitdagende tekenopdachten, kaartspel, kunst maken met natuurmateriaal, een gedicht maken met boeken uit de klasbib, ….
Iedere dag wordt de opdracht dan veranderd. Zo komen alle verschillende talenten aan bod en kunnen de kinderen zelf beslissen of ze de uitdaging willlen wagen!
LikeLike
Wow, klinkt heel interessant! Zal zeker verschillende kinderen aanspreken.
LikeLike
leuk idee!
LikeLike
Welk luisterverhaal gebruik je dan? Ik vind het moeilijk om 1 te vinden die niet te lang is…
Mooie blog! Mijn collega en ik doen hier dikwijls inspiratie op! 😉
LikeLike
Ik heb de luisterverhalen van het geluidshuis in de klas liggen. De kinderen vinden het niet erg dat ze hier telkens maar een deeltje van kunnen beluisteren. En deze verhalen vind ik te leuk om in de kast te laten liggen.
Fijn om te horen dat je iets aan mijn blog hebt.
LikeLike
Ik heb hier al heel wat nuttige tips gelezen, bedankt daarvoor! Ik volgde vorige week een bijscholing waar een gelijkaardige manier van werken werd toegepast (routeplanner). Wij hadden het echter nog moeilijk met een bepaald aspect. Hoe voorkom je dat het steeds dezelfde leerlingen zijn die aan de andere opdrachten mogen beginnen? De iets tragere leerlingen of diegene die meer uitleg nodig hebben, komen er soms niet toe.
Alvast bedankt!
LikeLike
Soms voorzie ik voor iedereen een keuzekast-moment of zorg ik ervoor dat ik ze bv na een toets wat langer vrije tijd geef. Zo komt iedereen aan bod.
LikeLike
Bedankt!
LikeLike
Bij mij zit er ook ‘lekker luieren’ (de kinderen hebben daar wel eens nood aan), ‘maak je huiswerk’ (sommige kinderen ervaren te veel druk), ruim je bank eens op, speel Kodable, speel het spel dat je klasgenoten maakten en dan nog verschillende ideeën die aansluiten bij mijn taallessen: schrijf een naamdicht, kleur de plaat van het roversdorp in, verzin een titel bij een foto op de blog, …
LikeLike