Kennismakingsbingo

Na 2 maanden genieten van mooi weer, heerlijk niksen en niks moet, alles mag is het op 1 september dan weer zover. Er staat een nieuwe groep kinderen voor je neus en er valt heel wat te ontdekken van elkaar. Jij wil als leerkracht te weten komen wat voor kinderen je in de klas hebt maar de kinderen zijn vaak even nieuwsgierig naar wie hun (nieuwe) klasgenoten zijn. En laat 1 september nu net een ideaal moment zijn om elkaar beter te leren kennen met de kennismakingsbingo.

AANDACHT! Ik heb de kennismakingsbingo herwerkt naar een mooiere versie. Je kan hem op deze pagina downloaden.

Het concept van de kennismakingsbingo is heel eenvoudig: wie als eerste 4 vakjes op een rij gevuld heeft met de naam van een medeleerling is de winnaar. (Je kan het spel natuurlijk ook rekken door te zeggen dat ze bijvoorbeeld 8 vakjes gevuld moeten hebben.) Elk kind krijgt hetzelfde rooster op papier waarop 16 vakjes staan. In elk vakje staat een eigenschap. Wanneer de leerkracht ‘start’ zegt, wandelen de leerlingen rond en vragen aan elkaar of ze over een bepaalde eigenschap beschikken. Vinden ze iemand die bijvoorbeeld linkshandig is, dan mogen ze in het bijhorende vakje de naam van die leerling schrijven. Hierna moeten ze naar een andere leerling gaan, er moeten namelijk 4 verschillende namen in het rooster staan. Wie als eerste 4 op een rij heeft, wint het spel.

Hierna zijn echter nog vele mogelijkheden om verder te gaan. Zo kan je de klas bijvoorbeeld uitdagen om voor elk vakje iemand te vinden. Je kan de resultaten van de bingo natuurlijk uitvoerig nabespreken. Zo wil de leerling die op reis ging naar Spanje misschien wel graag vertellen wat hij daar allemaal deed. Je kan er ook een kleine quiz van maken. Door vragen te stellen als ‘Wie in de klas kan volgens jou een mooie radslag maken?’ of ‘Wie heeft 2 zussen?’ kan je testen wat de leerlingen al weten van elkaar. Ook kan je er een klein wiskundemoment aan koppelen door grafieken te maken van het aantal leerlingen dat bij een bepaalde eigenschap hoort. Mogelijkheden genoeg dus.

Bij dit materiaal wil ik graag melden dat het idee oorspronkelijk niet van mij is. Ik weet niet meer waar ik het voor de eerste keer tegenkwam. Deze bingo is echter niet letterlijk overgenomen maar hier en daar aangepast aan mijn eigen voorkeuren en in een nieuw ontwerp gegoten.

Benieuwd naar welke eigenschappen ik in het rooster plaatste? Klik op de afbeelding en je komt bij het bestand terecht.

Kennismakingsbingo

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.