Huiswerk spelling

Spelling wp 18Elke maandag breng ik in het derde leerjaar het nieuwe woordpakket aan. Dit woordpakket wordt op een speelse manier aangebracht en ingeoefend in de klas. Om de woorden verder in te oefenen maken de kinderen de oefeningen in hun werkschrift. Aangezien ik van het verwacht dat ze thuis ook nog met de woorden bezig zijn, voorzie ik bij elk woordpakket een huiswerkblad.

Omdat het niet nodig is van elke keer het warm water uit te vinden, besloot ik eens op internet rond te kijken of ik geen huistaken kon vinden die gelinkt werden aan de woordpakketten van Tijd voor taal spelling. Op klascement kwam ik heel wat goede dingen tegen. Een aantal dingen nam ik over zoals ik ze vond en een aantal dingen paste ik aan zodat ik er 100% tevreden over was.

De huistaak begint steeds op dezelfde manier namelijk met de woorden uit het woordpakket te rubriceren in de juiste kolom. Op die manier zijn de leerlingen bezig met het herkennen van de spellingsregels en moeten ze echt over de woorden nadenken. Zodra dit gebeurd is, oefenen ze de woorden in op verschillende manieren. Enkele mogelijkheden zijn een kruiswoordraadsel, een woordzoeker, een invuloefening, een verbindoefening… Ik kies er bewust voor om alle werkbladen dezelfde opmaak te geven en de blaadjes niet te voorzien van veel toeters en bellen omdat de leerlingen hierdoor volgens mij meer gefocust zijn tijdens het werk.

Omdat ik pas sinds januari afgelopen jaar in het derde leerjaar sta, heb ik nog niet voor alle woordpakketten een huistaak opgesteld. Naarmate het jaar vordert, zullen er in de map meer taken verschijnen.

Door hier te klikken, kom je bij de map met huistaken terecht. Voorlopig zijn het enkel taken bij woordpakketten 13 tot 28 maar de rest volgt snel.

Advertentie

9 gedachtes over “Huiswerk spelling

 1. Liesbet zegt:

  Erg bruikbaar: bedankt! Vraagje: ik zou de lay-out graag aanpassen aan mijn andere taken. Is het mogelijk om hier een Word-versie van te krijgen? Groetjes, Liesbet

  Like

  • Elise zegt:

   Het doet me plezier om te lezen dat je het bruikbaar materiaal vindt. Ik deel echter geen bewerkbare bestanden omdat ik het materiaal goed vind zoals ik het deel. Hopelijk heb je hier begrip voor.

   Like

 2. Lesley zegt:

  Wat een hulp is dit blogpostje weer. Komend schooljaar mag ik de taallessen in zowel het 3e als het 4e leerjaar geven. Dit is een grote hulp, dank je wel. Heb je toevallig ook de huiswerkjes van woordpakket 2 t.e.m. 12?

  Like

  • Elise zegt:

   Fijn om te horen dat je het materiaal goed kan gebruiken! Ik heb uiteindelijk geen extra huiswerkjes meer gemaakt omdat ik naar een ander huiswerksysteem voor spelling ben overgestapt. Ik kan je dus niet helpen maar volgens mij kan je wel bruikbaar materiaal vinden op klascement.

   Like

  • Elise zegt:

   Beste Véronique, aangezien ik intussen op een ander huiswerksysteem ben overgestapt voor spelling heb ik geen andere bladen meer gemaakt. Ik kan je dus niet helpen maar volgens mij kan je op Klascement wel bruikbaar materiaal vinden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.