Knutselinspiratie opdoen

Pinterest knutselideeënEen taakje dat deze vakantie nog op de to do-list stond was knutselideeën verzamelen. Afgelopen jaar heb ik niet zo heel veel geknutseld. Hoe dat komt? Geen leuke ideeën, slechte timing, te weinig tijd…of gewoon slechte smoesjes. Het probleem is namelijk dat ik het heel moeilijk vind om in te schatten wat de kinderen kunnen en dan ben ik ook nog eens heel kritisch bij het zoeken naar leuke knutselactiviteiten. Dit maakte dat ik niet vaak een knutselles plande, wat de kinderen erg jammer vonden. Maar…dit jaar wil ik het beter doen! En daarom begin ik nu alvast met ideeën verzamelen. Want, weet je nog: goed begonnen, half gewonnen.

Vroeger durfde ik wel eens beweren dat ik niet creatief was. Mama vond echter dat ik dat in het juiste licht  moest zien: ik bén misschien niet creatief maar ik kan wél heel creatief zoeken. Mijn allergrootste hulpmiddel daarbij is Pinterest. Uren kan ik rondklikken op die verzamelplaats van goede ideeën, mooie foto’s en uit-te-proberen-projectjes. Toen ik nog een onbekende was in de grote Pinterest-wereld maakte ik een bord aan met de titel ‘School’. Dat bord raakte voller en voller en structuur kon je daar echt niet in terugvinden. Alle afbeeldingen die ik had gepind hadden iets met school te maken maar dat was dan ook de enige link. Na een tijdje creëerde ik orde in de chaos en intussen heb ik al 32 schoolgerelateerde borden, allemaal voorzien van een duidelijke titel en alfabetisch geordend. Alle borden werden gevuld alleen het bord ‘knutselideeën’ bleef nogal leeg. Op een regenachtige vakantiedag dacht ik: Tijd om hier verandering in te brengen. Ik goochelde met de meest variërende zoekwoorden en verzamelde een aantal knutselideeën waarvan ik nu toch wel tevreden ben. De leukste ideeën wil ik graag met jullie delen.

Kraskunstwerk voor Kerstmis/nieuwjaar

Op een verschillende sites kwam ik dit prachtige idee tegen. De kinderen verdelen een wit blad in vlakken en kleuren deze vlakken in met wasco.Hierna gaan ze met zwarte verf over het hele blad. Als de verf droog is, krassen ze met een satéstokje/tandenstoker mooie vormen op het blad. De verschillende kleuren die door de zwarte laag tevoorschijn komen geven een prachtig effect en ik ben er van overtuigd dat dit iets is wat de kinderen van het 3de leerjaar ook kunnen maken.

 

 

 

 

Sinterklaas op het dak

Sinterklaas op het dak.Begin december is het sintperiode en dan kan een knutselwerk over Sinterklaas natuurlijk ook niet uitblijven. Van dit knutselwerk kon ik helaas de bron niet terugvinden maar ik vind het heel erg mooi. De kleurenovergang van rood naar geel in combinatie met het zwarte silhouet geeft een duidelijk nachtelijk beeld en is, volgens mij, heel typerend voor hoe kinderen Sinterklaas zien. Voor de achtergrond zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je werken met waterverf, ecoline, bordkrijt… Het silhouet kan dan uitgeknipt worden uit zwart papier en op de achtergrond gekleefd worden.

Kippen en kuikens

Ook ontdekte ik een toffe en eenvoudige manier om Kip met kuikens van strokenkippen en kuikens te knutselen. Het enige wat nodig is, is gekleurd papier en wiebeloogjes. Bij dit idee twijfel ik of ik zou werken met eenvoudige sjablonen of de leerlingen zelf zou laten experimenteren. Wat ik wel zeker weet is dat de kippen en kuikens er heel vrolijk uitzien en ideaal zijn voor in de paasperiode.

Cute! Uitleg staat op de site!Een ander paasidee is dat van het piepende kuiken. Het kuiken dat net uit het ei komt en wat verdwaasd rondkijkt vind ik heel schattig. Op de website waar dit idee staat uitgewerkt, vind je alle patronen terug voor zowel het ei als het kuiken maar ik vind dat de kinderen uit het 3de leerjaar deze eenvoudige vormen zelf moeten kunnen tekenen (eventueel met wat hulp). Door het ei op hun eigen manier te versieren is het een knutselwerk dat toch wel wat vrijheid biedt. Hier kan eventueel ook met wiebeloogjes gewerkt worden.

Blaadjesdieren

In de herfst vallen heel wat bladeren van de bomen Amazing DIY leaf craft inspiration from Look What I Did With a Leafdie ontzettend veel knutselmogelijkheden bieden. Eén mogelijkheid is om met allerlei gevonden bladeren dieren te maken. Welke bladeren vormen samen een schattig muisje? Of kan je een leeuw maken met mooie blaadjes als manen? Bij deze knutselactiviteit lijkt het me boeiend om te zien welke dieren de kinderen allemaal ontdekken en is het ook interessant om hen te stimuleren om verder te denken dan de clichés. Misschien is er wel iemand die een mier kan maken met blaadjes, of een flamingo.

Schilderen zoals Michelangelo

Tot slot nog een idee dat al heel lang om mijn knutselbord gepind staat. Het lijkt me super om de kinderen eens te laten schilderen zoals Michelangelo. Verven/ tekenen als Michelangelo.Het is voor hen een uitdaging en terwijl is het een heel stimulerende werkvorm omdat ze dit niet gewoon zijn. Wat je ze dan laat schilderen kan je zelf kiezen. Een aantal mogelijkheden zijn het hoogtepunt van een vakantie/een schooljaar/een uitstap/…, hun lievelingsdier, een landschap, zichzelf… Let wel op: als je voor deze werkvorm kiest, zorg dan dat de leerlingen allemaal voorzien zijn van een schilderschort.

Dit zijn mijn favoriete ideeën die ik gepind heb. Je kan mijn pinterestpagina trouwens hier volgen. Heb jij nog leuke knutselideeën? Of is jouw pinterestpagina een echte aanrader? Laat het zeker weten.

Door op de foto’s te klikken kom je bij de bron van de afbeelding terecht.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.