Takenbord minions

Takenbord volledigAl een tijdje was ik op zoek naar een goed idee voor een takenbord. Pinterest had voor mij geen geheimen meer en ook alle Facebook-pagina’s voor leerkrachten had ik uitgespit. Ik vond niets wat mij leuk genoeg leek om in mijn eigen klas op te nemen. ‘Project takenbord’ had ik voorlopig even op een laag pitje gezet, tot ik een tijdje geleden op facebook een post zag passeren van Sanne De Weerdt. Zij had een heel uitgewerkt iHelp-takenbord in 2versies: een gewone versie en een minion-variant. De minion-variant interesseerde me wel en die gebruikte ik als inspiratie voor wat mijn takenbord geworden is.

Hoewel ik de minion-trend wel grappig vind, heb ik niet de neiging om mijn hele klasthema om te gooien naar minions. Maar omdat ik weet dat kinderen deze gele figuurtjes wel heel leuk vinden, leek het me fijn om één aspect van de klas in het minionthema uit te werken. Ik koos voor het takenbord.

Dankzij Sanne had ik al heel wat pictogrammen van de minions die ik op mijn takenbord kon gebruiken maar aangezien iedereen in zijn klas een eigen invulling aan de taken geeft, ontbraken er toch nog een aantal pictogrammen voor mij. Met een beetje knip- en plakwerk knutselde ik de ontbrekende figuurtjes in elkaar en voorzag ik 9 taken. Mijn 9 taken zijn de volgende:

  • Bekers: 3 kinderen delen de bekers uit en halen ze weer op bij het drankmoment
  • Bord: 2 kinderen vegen het bord af
  • Gebedje: 1 kind is die week verantwoordelijk voor het voorlezen van het gebed’s morgens. (hierover later meer)
  • Kalender: 1 kind zet de kalenders op de juiste dag/het juiste weer/het juiste seizoen/…
  • Licht: 1 kind doet alle lichten uit bij het verlaten van de klas
  • Mand: 2 kinderen nemen de koeken-/fruitmand mee naar boven/beneden
  • Ophalen: 2 kinderen halen de gemaakte werkjes op
  • Postbode: 2 kinderen brengen briefjes weg/gaan dingen halen in andere klassen
  • Uitdelen: 2 kinderen delen de schriften/taken/… uit

In Word maakte ik 9 even grote vakken waarin ik de afbeeldingen plakte en de titel van de taak erbij zette. Deze vakken maakte ik 18 cm op 18 cm zodat het takenbord van alle plaatsen in de klas goed zichtbaar is.
Ringetjes takenbordIk drukte alle prenten af, knipte ze uit, lamineerde ze en knipte ze weer uit. Op dat moment had ik dus 9 vierkanten waarop de taken stonden. Het leek me leuk om het takenbord op een leuke manier zichtbaar te maken in de klas, zodat het een aantrekkelijke lijst wordt. Het met magneten aan het bord hangen vond ik niet boeiend genoeg én ik zou er te veel bordruimte mee verliezen. Met behulp van een lange lat schoof ik de regelaar van de perforator zo dat ik mooi in het midden van de prenten 2 gaatjes kon maken. In 7 van de 9 prenten maakte ik bovenaan en onderaan gaatjes. In de bovenste prent maakte ik enkel onderaan gaatjes en in de bovenste prent maakte ik enkel bovenaan gaatjes. Daarna maakte ik de prenten aan elkaar vast met ringetjes van sleutelhangers.

Voorlopig kies ik ervoor om het takenbord met Prittbuddies aan de muur te hangen in de klas. Als ik nu merk dat dit niet stevig genoeg is, dan klop ik nog een nageltje in de muur en dan is dat ook opgelost.

Nummers takenbordOm aan te duiden welk kind welk taakje zou doen voorzag ik 16 wasspelden van een bol met een nummer. Deze wasspelden kan ik dan aan de zijkant van het bord hangen zodat het voor iedereen zichtbaar is wie welke taak heeft.

Het bevestigen van de prenten aan elkaar was even een prutswerkje maar ik ben heel blij dat ik voor deze manier heb gekozen want ik vind het takenbord heel leuk geworden.

Als je zelf ook graag deze prenten wil gebruiken, klik dan op de afbeelding.

Takenbord

Ook de nummers die ik gebruikte voor mijn leerlingen, kan je te pakken krijgen door op de afbeelding te klikken.

Nummers

10 gedachtes over “Takenbord minions

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.