Voetbal: kwartet en memory

Op het einde van het schooljaar gaf ik de leerlingen de kans om zelf het laatste W.O.-thema te kiezen. Iedereen die dat wilde, mocht een voorstel doen en ik zou dan later uit de voorstellen een thema bepalen. De jongens van de klas waren meteen enthousiast en kwamen allemaal om beurt vragen om een thema uit te werken over de Rode Duivels. Uiteindelijk kwamen er 7 kinderen een voorstel doen, waarvan 6 kozen voor de Rode Duivels. Zo gezegd, zo gedaan, ik werkte een voetbal-thema uit.

Omdat het de laatste weken van het jaar waren, wilde ik geen te serieuze lessen meer geven. Ook vond ik het niet nodig om deze leerstof te toetsen. Dit thema zou ik anders aanpakken. Na een brainstorm-sessie plande ik de volgende activiteiten:

  • Presentatie over de Rode Duivels: Ik verdeelde de klas in 6 groepen en alle groepen kregen een speler van de Rode Duivels toegewezen. Aan de hand van een spelersfiche die ingevuld moest worden, gingen ze op de computer op zoek naar informatie over hun speler. De leerlingen bereidden een presentatie voor en enkele dagen later werden alle geselecteerde Rode Duivels voorgesteld aan de medeleerlingen.
  • Voetbalquiz: Ik stak een hele voetbalquiz in elkaar die bestond uit verschillende rondes waaronder Belgisch voetbal, het WK, de Rode Duivels…
  • Voetbalspelletjes: Aangezien de kinderen in mijn klas graag kwartet en memory spelen voorzag ik van beide spelletjes een aangepaste voetbal-versie.
  • Voetbaltoernooi: Bij dit thema hoort uiteraard een mini-toernooi. Ik verdeelde de klas in 4 ploegen van 5 leerlingen en liet elke ploeg tegen elkaar spelen in korte wedstrijden van 15 minuten.

De kinderen waren razend enthousiast over dit thema, zelfs de meisjes. Ik vond het heel fijn om de kinderen te laten kiezen waardoor de interesse extra groot was.

Door op de afbeeldingen te klikken kom je bij het kwartet en de memory terecht. Druk de memory 2 keer af zodat je alle kaartjes dubbel hebt.

Kwartet voetbalMemory Rode Duivels

Wie ook interesse heeft in de quizvragen mag dit gerust laten weten via het contactformulier en dan deel ik ze met plezier.

Een gedachte over “Voetbal: kwartet en memory

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.